Praėjus dvejiems metams po žurnalistės Daphne Caruanos Galizios, lupusios puvėsio sluoksnį po sluoksnio aukščiausiuose vyriausybės lygmenyse, brutalaus nužudymo, mažytė Viduržemio jūros sala su mažiau nei 500 000 žmonių vis dar konvulsiškai trūkčioja.

Viena geriausiai žinomų žurnalisčių Maltoje žuvo sprogus jos nuomojamajame automobilyje paliktai bombai. Kai lapkritį policija aktyviai ėmėsi žmogžudystės aplinkybių tyrimo, tūkstančiai žmonių plūstelėjo į sostinės Valetos gatves, skanduodami jos vardą. Skandalas galiausiai nusirito iki vidinių J. Muscato sluoksnių, ir premjeras pranešė apie atsistatydinimą. 45-erių metų J. Muscatas neigia vienaip ar kitaip susijęs su žmogžudyste ir galimai dangstąs žurnalistės žudikus ir žada pasitraukti iš posto kitų metų sausį. Bet demonstrantai reikalauja, kad jis atsistatydintų nedelsdamas, nes jie juo nebepasitiki.

„Daphne – didvyrė, – sakė 73 metų pensininkas Dantė Bodninas, buvęs mokytojas. – Viskas, kas vyksta dabar, rodo, jog ji buvo teisi, viskas išsipildė“.

Iki D. Caruanos Galizios mirties Malta buvo žinoma veikiau dėl savo uolėtų pakrančių, paplūdimių ir krištolo skaidrumo lagūnų nei korupcijos ir šališkumo, kuriuos atskleidė jos tyrimai. Po žurnalistės žmogžudystės tas idiliškas įvaizdis pastebimai susverdėjo; protestuotojai degina žvakes prie jos portreto, gėlių ir jos užrašų ištraukų, padėtų prie paminklo Maltos pergalei prieš Osmanų imperiją, šalia Katedros. Gatvių valytojams nuolatos tenka valyti vandalų išniekintą memorialą, bet ant jo kaskart atsiranda vis naujų įrašų.

Malta, esanti apie 100 km į pietus nuo Sicilijos, dar neregėjo tokios politinės bei socialinės sumaišties per 55-erius metus nuo pat jos nepriklausomybės nuo Didžiosios Britanijos paskelbimo, ir daugelis net ima abejoti, ar šaliai apskritai kada pavyks atsigauti.

Josephas Muscatas

Vienas valstybės pareigūnas, nepanoręs skelbti savo pavardės, pareiškė, kad užsienio investuotojai gręžiasi nuo finansų bei infrastruktūros projektų, nes nenori būti siejami su šalimi. Viešieji konkursai sulaukia vieno kito pasiūlymo, nes įmonės tiki, kad sandoriai bus užbaigti sėkmingai.

„Tokia situacija teršia Maltos vardą, – sako 19-os metų Emma, banko darbuotoja. Ji atsisakė paviešinti savo pavardę dėl jautrios, su skandalu susijusios temos. – Šalies ekonomika kol kas vystosi puikiai, bet augimas galimai ims strigti, nes vyriausybe nepasitikima“.

ES vadovai taip pat neišvengia iššūkių. Jau ir taip susidūrę su demokratinių institucijų žlugdymu Vengrijoje bei Lenkijoje, dabar jiems tenka nerimauti dėl naujų raudonųjų linijų, nes mažiausia bloko šalis-narė ypatingą dėmesį skiria dar vienam teisinės valstybės principo ardymui. Kaip ir minėtos šalys, Malta į Europos Sąjungą (ES) įstojo 2004 metais.

Pastaraisiais metais Malta iš tingios, poilsiautojų pamėgtos kelionių krypties virto tarptautiniu centru, apimančiu lošimo paslaugas, dirbtinį intelektą bei kriptovaliutas.

Būtent tokios transformacijos tamsiąją pusę D. Caruana Galizia troško demaskuoti. Jos antikorupcinis tinklaraštis „Running Commentary“, kuriame žurnalistė demaskavo ministrus, įstatymų leidėjus bei verslininkus, buvo toks populiarus, jog įrašus jame sekė per milijoną skaitytojų.

Daphne Caruana Galizia

„Šiandien mus supa vien nusikaltėliai. Padėtis beviltiška“, – vieną 2017 metų spalio popietę rašė ji savo tinklaraštyje. Tai buvo paskutinis jos įrašas. Po kelių minučių išėjusi iš namų ir sėdusi į automobilį ji žuvo per galingą sprogimą, – po sėdyne sprogo padėta bomba. Žmogžudyste buvo apkaltinti trys vyrai, bet tikrasis mafijos braižo nužudymo organizatorius vis dar buvo laisvėje.

Lapkričio pabaigoje galiausiai įvyko lūžis. Policija sulaikė Yorgeną Fenechą, kuriam priklauso Dubajaus bendrovė „Black 17“. Būtent apie šią bendrovę D. Caruana Galizia rašė prieš savo mirtį, tvirtindama, jog ši susijusi su Maltos politikais.

Kabineto ministras Konradas Mizzis ir Keithas Schembris, personalo vadovas, atsistatydino, bet jie abu neigia nusižengę. Šalies ekonomikos ministras trumpam pristabdė savo įgaliojimus.

Policija tvirtina toliau tęsianti tyrimą ir sulaukianti pagalbos iš „Europol“ organizacijos. Iš pradžių, J. Muscatas laikėsi nuošalyje įvykių, bet vėliau pareiškė pasitrauksiantis iš posto, kai jo partija išsirinks įpėdinį per procesą, prasidėsiantį nuo sausio 12 dienos. Bet daugeliui, įskaitant ir vyriausiąjį D. Caruanos Galizios sūnų Matthew, to nepakanka. Anot Matthew, šeima pateikė apeliacinį skundą, kuriuo siekiama nušalinti J. Muscatą nuo tyrimo. Jei toks scenarijus pasiteisintų, Maltai atsirastų realių šansų gerokai pasistūmėti į priekį mėginant išsiaiškinti tiesą, sakė jis.

„Jis turi atsistatydinti dabar pat, – kalbėjo 33-ejų Matthew, kuris, kaip ir jo motina, dirbo žurnalistu prieš mesdamas darbą ir visą dėmesį sutelkdamas į jos žudikų paieškas. – Rizika, kad jis kišis į tyrimą, yra pernelyg didelė“.

Teisiniame atsakyme į šeimos skundą J. Muscatas tvirtina, kad nesikiša į tyrimą ir kad tyrime pasiekta pažanga patvirtina faktą, jog valstybinės institucijos yra nepriklausomos.

Nors savo šalyje J. Muscatas sulaukia aršios kritikos ir pykčio, jis nėra visiškai išsižadėjęs tarptautinės arenos. Šeštadienio ryte jis kartu su šeimos nariais turėjo audienciją pas popiežių Pranciškų Vatikane, kaip skelbia Šventojo sosto spaudos tarnyba. Tačiau J. Muscatas atsisakė kalbėti per konferenciją Romoje, nors buvo numatyta, kad jis dalyvaus viešose diskusijose migracijos klausimais.

Privačiame rate jis trykšta optimizmu. Anot vieno pareigūno iš artimos premjero aplinkos, premjeras savo personalo prašęs nesirūpinti dėl jo; tikino planuojantis naują gyvenimo tarpsnį, kai galės leisti savaitgalius su savo vaikais dvyniais.

Šaltinis, kuris nepanoro viešinti savo pavardės dėl konfidencialaus susitikimo pobūdžio, taip pat teigė, kad J. Muscatas paskelbė apie atsistatydinimą „ne dėl kokių nors įtarimų“ ir kad jis jau seniai tvirtina, jog joks premjeras neturėtų eiti šių pareigų ilgiau nei dvi kadencijas.

„Mums reikia susivienyti ir susitelkti ties sisteminėmis rizikomis, kurios paskatino politikus ir įtakingas šalies figūras įtikėti, jog jie yra virš įstatymo, – sakė Europos Parlamento narė Roberta Metsola (Europos liaudies partija, Malta). – Aš manau, kad kol J. Muscatas nepasitrauks, mes negalėsime atsakyti į tą klausimą ir padėti tašką šioje liūdnoje painioje istorijoje“.