Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, už įstatymo pratęsimą balsavo 320 iš 381 salėje užsiregistravusio deputato. Prieš atitinkamą įstatymo projektą balsavo 18 deputatų iš naujai įsteigtos partijos „Balsas“ („Holos“) ir 1 deputatas iš partijos „Tėvynė“ („Batkivščyna“), o susilaikė 19 deputatų.

22 parlamentarai nebalsavo apskritai.

Prieš balsavimą kreipdamasis į parlamentą buvęs Ukrainos prezidentas, politinės jėgos „Europietiškas solidarumas“ deputatas Petro Porošenka sakė, kad jo frakcija turi priežasčių balsuoti prieš įstatymo pratęsimą, bet vis tiek balsuos „už“.

„[Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas svajoja apie įstatymo dėl Donbaso ypatingojo statuso atmetimą. Balsavimas „už“ padeda mūsų armijai gintis su mažesniais nuostoliais, o diplomatams – toliau išlaikyti koaliciją. Mes – valstybininkai. Mes nekeičiame principų. Todėl balsuojame „už“, – sakė P. Porošenka.

Įstatymu metams pratęsiama galimybė laikinai įvesti ypatingąją savivaldos tvarką atskiruose Donecko ir Luhansko sričių rajonuose.

Įstatymas dėl ypatingosios savivaldos tvarkos minimame regione buvo priimtas 2014 metų rugsėjį ir įsigaliojo 2014 metų spalio 18 dieną, trejiems metams. Dokumente numatoma, kad ypatingoji savivaldos tvarka įsigalioja tik „įvykdžius visas sąlygas, išdėstytas įstatymo 10 straipsnyje,.. dalyje, susijusioje su visų neteisėtų ginkluotų darinių, jų karinės technikos ir, taip pat, kovotojų bei samdinių išvedimu iš Ukrainos teritorijos“.

Vėliau Aukščiausioji Rada ne kartą pratęsė šio įstatymo galiojimą. 2018 metų spalio 4 dieną parlamentas pritarė prezidento siūlymui pratęsti jo galiojimą iki šių metų gruodžio 31 dienos.

Gruodžio 9 dieną po Paryžiuje surengto viršūnių susitikimo „Normandijos formatu“, kuriame dalyvavo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, Prancūzijos vadovas Emmanuelis Mackronas (Emanuelis Makronas), V. Putinas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, V. Zelenskis paskelbė: „Taip, veikiantis įstatymas bus pateiktas [Aukščiausiajai Radai] pratęsti. Mums dabar paprasčiau pratęsti šį įstatymo projektą, o vėliau įrašyti „Steinmeierio (Šteinmejerio) formulę“, matant tam tikrus anos šalies žingsnius, kad artėjame deeskalacijos link.“

Vokietijos prezidento Franko-Walterio Steinmeierio vardu pavadinta „Steinmeierio formulė“ numato, kad separatistų teritorijoms būtų suteiktas ypatingas statusas, jeigu jie surengtų laisvus ir sąžiningus rinkimus, atitinkančius Ukrainos konstitucijos normas.