Antradienio ataka Inatese vakariniame Tilaberio regione yra daugiausiai aukų pareikalavęs išpuolis prieš Nigerio kariuomenę nuo 2015 metų, kai šalyje prasidėjo islamistų kovotojų smurtas.

„Apgailestaudami pranešame tokius skaičius: 71 pajėgų narys žuvo, 12 buvo sužeisti. Kiti dingo“, – sakoma Gynybos ministerijos pareiškime, paskelbtame per nacionalinę televiziją.

Ataką įvykdė „gerai ginkluoti teroristai, kurių, kaip manoma, buvo daug šimtų“, sakoma pareiškime. Jame priduriama, kad „nemažai teroristų neutralizuoti“.

Mūšis truko tris valandas, jo metu buvo naudojama artilerijos ugnis ir „priešo kamikadzių transporto priemonės“.

Anksčiau vienas saugumo šaltinis sakė, kad „teroristai stovyklą bombardavo iš pabūklų ir minosvaidžių“, ir kad didelį žuvusiųjų skaičių nulėmė „amunicijos ir degalų sprogimai“.

Šaltinis nenurodė, kuri grupuotė yra atsakinga už ataką.

„Kontroliuojama“


Nigerio pajėgos šalies pietryčiuose prie sienos su Nigerija kovoja su grupuote „Boko Haram“, o vakaruose netoli Malio ir Libijos – su džihadistais, kurie siejami su judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

Nigerio prezidentas Issoufou Mahamadou pirma laiko sugrįžo į Niamėjų iš taikos ir saugumo konferencijos Egipte, socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė prezidentūra.

Į atakos vietą buvo skubiai nusiųstas armijos pastiprinimas ir trečiadienį situacija „buvo kontroliuojama“, nurodė Gynybos ministerija ir pabrėžė, kad užpuolikų ieškoma, nors jie „pabėgo už mūsų sienų“.

Dėl antradienio atakos prancūzų prezidentas Emmanuelis Macronas atidėjo kitai savaitei planuotą susitikimą Po mieste Prancūzijos pietvakariuose, kur su penkių Sachelio regiono valstybių prezidentais turėjo aptarti saugumą šiame Afrikos regione.

Dabar susitikimas planuojamas kitų metų pradžioje.

Nigeris priklauso 2014 metais įsteigtai penkių su džihadistais kovojančių valstybių grupei, kurioje taip pat yra Burkina Fasas, Malis, Mauritanija ir Čadas.

Pirmadienį per kito kariuomenės posto užpuolimą Agande vakariniame Tahvos regione žuvo trys Nigerio kariai ir 14 kovotojų, nurodė Gynybos ministerija.

Gerai ginkluoti „teroristai“ ir tuzinas visureigių vadovavo anksti pirmadienio rytą surengtai atakai, sakoma ministerijos pareiškime.

Nigerio ministrų taryba dar trims mėnesiams pratęsė nepaprastąją padėtį, nuo 2017 metų galiojančią keliuose departamentuose ir įvestą siekiant užkirsti kelią džihadistų atakoms. Pagal nepaprastosios padėties sąlygas saugumo pajėgoms suteikiami papildomi įgaliojimai.

Tūkstančiai civilių ir karių žuvo dėl smurto didžiuliame Sachelio regione, prasidėjusio ginkluotiems islamistams 2012 metais sukilus Malio šiaurėje.

Vėliau konfliktas išplito į Malio centrinius rajonus ir į kaimyninius Burkina Fasą ir Nigerį. Atakos tęsiasi, nors regione buvo dislokuota 4,5 tūkst. prancūzų karių, dalyvaujančių operacijoje „Barkhane“, kuria padedama vietos pajėgoms.

Praėjusį mėnesį Malyje žuvo 13 prancūzų karių, kai šalies šiaurėje per operaciją prieš džihadistus susidūrė du sraigtasparniai. Tai daugiausiai aukų pareikalavęs Prancūzijos kariuomenės incidentas per beveik keturis dešimtmečius.