D. Trumpas susitikime su S. Lavrovu, kuriame taip pat dalyvaus ir JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo, „aptars dvišalių santykių padėtį“, sakė aukštas D. Trumpo administracijos pareigūnas.

Sekmadienį Valstybės departamentas patvirtino, kad S. Lavrovo vizitas vyks. Tai bus pirmasis oficialus Rusijos užsienio reikalų ministro vizitas nuo 2017 m. vykusio kontroversiško susitikimo Ovaliniame kabinete su D. Trumpu.

Manoma, kad šalių atstovai diskutuos apie karštuosius taškus, kuriuose varžosi abi šalys, įskaitant Siriją, Iraną ir Šiaurės Korėją.

JAV lyderiai taip pat kalbės apie su Rusijos remiamais separatistais kovojančios Ukrainos klausimą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį Normandijos formato viršūnių susitikime pirmą kartą susitiko su naujuoju Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Susitikime taip pat dalyvavo Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

S. Lavrovo vizitas vyks vis dar tvyrant įtampai dėl D. Trumpo ryšių su Rusija, kuri, pasak JAV žvalgybos tarnybų, įsikišo į 2016 m. JAV prezidento rinkimus D. Trumpo naudai.

D. Trumpui taip pat gresia apkalta dėl įtarimų, kad jis įšaldė Jungtinių Valstijų paramą Ukrainai, taip spausdamas V. Zelenskį pradėti tyrimą dėl konkurento 2020 m. rinkimuose Joe Bideno ir jo sūnaus.

Po praeito D. Trumpo ir S. Lavrovo susitikimo 2017 m. gegužę pasirodė žiniasklaidos pranšimai, kad JAV prezidentas rusų ministrui ir tuometiniam Rusijos ambasadoriui Vašingtone Sergejui Kisliakui atskleidė įslaptintą informaciją apie „Islamo valstybės“ (ISIS) keliamą grėsmę.

„Washington Post“ tuo metu rašė, kad D. Trumpas atskleidė S. Lavrovui miestą, kuriame buvo renkama informacija apie nešiojamųjų kompiuterių grėsmę lėktuvuose.

Pasak žiniasklaidos, JAV gavo šią informaciją iš sąjungininkės, kuri nesuteikė Jungtinėms Valstijoms teisės šią informaciją atskleisti trečiosioms šalims.

Nors Baltieji rūmai neigė kaltinimus, pats D. Trumpas sakė turįs „visišką teisę“ dalytis „faktais, susijusiais su terorizmu ir oro linijų skrydžių saugumu“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)