Laiške praėjusią savaitę darbą pradėjusiam ES diplomatijos vadovui liuksemburgietis Jeanas Asselbornas rašo, kad šios diskusijos galėtų prisidėti prie pastangų surasti „dviejų valstybių“ sprendinį Artimųjų Rytų konfliktui.

Laiške, su kuriuo naujienų agentūra AFP susipažino pirmadienį, Briuselyje vykstant ES užsienio reikalų ministrų susitikimui, sakoma, kad valstybės narės galėtų surengti debatus dėl Palestinos pripažinimo per kitą panašų susitikimą.

Sprendimą dėl diplomatinių santykių užmezgimo su nauja valstybe kiekviena ES narė priimtų atskirai, tačiau J. Asselbornas siekia, kad tai bent jau būtų aptarta ES lygmenyje.

„Europos Sąjunga privalo toliau skatinti ir palaikyti sutarimą, palaikydama dviejų valstybių sprendinį“, – rašoma laiške buvusiam Ispanijos užsienio reikalų ministrui J. Borrelliui.

„Vienas būdas padėti išgelbėti šį sprendinį – sukurti padėtį, kuri būtų teisingesnė abiems šalims, – nurodoma jame. – Dėl to manau, kad atėjo laikas pradėti diskusijas Europos Sąjungos viduje dėl galimybės visoms jos valstybėms narėms pripažinti Palestinos valstybę“.

Izraelis ir Jungtinės Valstijos nepritaria Palestinos valstybės pripažinimui, nes tai esą pakenktų pastangoms sudaryti ilgalaikį taikos susitarimą tarp žydų valstybės ir palestiniečių.

Tuo metu kai kurios Europos sostinės yra nepatenkintos Vašingtono sprendimu pripažinti formaliai padalytą Jeruzalę žydų valstybės sostine ir perkelti ten savo ambasadą.

Savo laiške J. Asselbornas taip pat skundžiasi, kad Izraelio vykdomos nausėdijų statybos okupuotoje teritorijoje kelia grėsmę taikos procesui ir yra „skandalingas“ tarptautinės teisės pažeidimas.

„Palestinos valstybės pripažinimas nebūtų nei paslauga, nei tuščias čekis, o tiesiog paprastas palestiniečių teisės turėti savo valstybę pripažinimas“, – nurodė ministras.

„Jokiais būdais tai nebūtų nukreipta prieš Izraelį“, – patikino jis.

Europoje tokia nuostata yra remiama, nors Europos Sąjunga neturi vieningos pozicijos Palestinos valstybingumo klausimu ir leidžia atskiroms valstybėms spręsti pačioms.