2017-aisiais D. Trumpas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas nekart apsikeitė šiurkščiais abipusiais įžeidimais ir grasinimais, išprovokavusiais drastišką įtampos padidėjimą, tačiau jau kitąmet ėmėsi diplomatinių žingsnių santykiams pagerinti.

Pchenjanas pareikalavo, kad Vašingtonas iki metų galo pasiūlytų naujų nuolaidų, siekiant išvesti iš aklavietės įstrigusias branduolines derybas. Jis taip pat nurodė, kad pasirinks neįvardijamą „naują kryptį“, jeigu nesulauks jokių jam priimtinų pokyčių.

Derybos dėl denuklearizacijos yra įstrigusios nuo vasario, kai žlugo D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas Hanojuje.

D. Trumpas leido suprasti, kad karinių veiksmų galimybė nėra atmesta, ir paragino neteikti didelės reikšmės Pchenjano veiksmams, pareiškęs, kad Šiaurės Korėjos lyderis nenorės „kištis“ į būsimus JAV prezidento rinkimus.

„Labai nustebčiau, jei Šiaurės Korėja elgtųsi priešiškai“, – sakė prezidentas šeštadienį.

Tačiau Kim Yong Cholas, iki nesėkmingo Hanojaus viršūnių susitikimo atstovavęs Šiaurės Korėjai derybose su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo, sukritikavo D. Trumpo „keistus žodžius ir pasakymus“, Amerikos prezidentą pavadinęs „neapdairiu ir nepastoviu seniu“.

„Mūsų veiksmai turi jį nustebinti. Taigi, jeigu jis nebus didžiai nustebintas, mes susierzinsime“, – sakė šiuo metu Šiaurės Korėjos Azijos ir Ramiojo vandenyno taikos komitetui pirmininkaujantis Kim Yong Cholas, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Tai akivaizdiai rodo, kad D. Trumpas yra kantrybės netekęs senis“, – sakė Kim Yong Cholas ir pridūrė: „Tie jo žodžiai ir pasakymai mums rodo, koks jis dabar susierzinęs.“

Pareigūnas pažymėjo, kad Šiaurės Korėjos lyderis iki šiol „nenaudojo jokių erzinančių pasisakymų JAV prezidento atžvilgiu“, tačiau įspėjo, kad Kim Jong Uno požiūris į D. Trumpą gali pasikeisti.

„Jis privalo suprasti, kad jam būdingas blefavimas ir veidmainiavimas mums atrodo gana nenormalūs ir ne itin tikroviški, – sakė Kim Yong Cholas. – Nebeturime ką prarasti.“

Pastaraisiais mėnesiais Šiaurės Korėja vėl išprovokavo įtampos padidėjimą, paskelbusi virtinę aštrių pareiškimų ir surengusi ne vieną ginklų bandymą, įskaitant „labai svarbų bandymą“ palydovų leidimo komplekse, surengtą praėjusį savaitgalį, artėjant Pchenjano nustatytam galutiniam terminui atnaujinti derybas.

Sausio 1-ąją Kim Jong Unas savo naujametinėje kalboje turėtų pristatyti svarbiausias šios izoliuotos valstybės politikos gaires.

Praėjusį ketvirtadienį Šiaurės Korėjos užsienio reikalų viceministrė Choe Son Hui pagrasino, kad Pchenjanas vėl gali pradėti vadinti JAV prezidentą „senu nuokvaka“ – šį įžeidžiamą epitetą D. Trumpo atžvilgiu šalis naudojo 2017 metais, kai Vašingtonas ir Pchenjanas buvo įsitraukę į abipusių įžeidimų ir grasinimų karą.

Kitas Šiaurės Korėjos aukšto rango pareigūnas praėjusią savaitę sakė, kad tik nuo Vašingtono veiksmų priklausys, kokią „kalėdinę dovaną“ gaus Vašingtonas.