Tai bus pirmasis vadinamojo Normandijos ketverto susitikimas nuo 2016 metų.

Į Paryžių atvyksta rimtas Rusijos delegacijos desantas, rašo unian.net. V. Putinui kompaniją palaikys „Gazprom“ valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris, energetikos ministras Aleksandras Novakas, Rusijos vadovo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, V. Putino padėjėjas ir vadinamasis Krymo aneksijos „architektas“ Vladislavas Surkovas, užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

V. Zelenskio kanceliarija pranešė, kad jį Paryžiuje lydės vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas, Generalinio štabo viršininkas Ruslanas Chomčakas, Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovas Ivanas Bakanovas. „Dujų klausimas“ gali atstovauti „Naftogaz“ ir Energetikos ministerijos atstovai.

Ukrainoje būsimos derybos vertinamos prieštaringai: vieniems jos kursto viltis, kad gali būti pagaliau susitarta atnaujinti įstrigusį taikos procesą, kitiems tuo tarpu neramu, kad V. Zelenskis, susidūręs su politikos sunkiasvoriu V. Putinu, gali padaryti savo šaliai nenaudingų nuolaidų Rusijai.

V. Putinas praėjusį mėnesį pažėrė pagyrimų V. Zelenskiui, pavadinęs jį „maloniu“ ir „nuoširdžiu“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas penktadienį žurnalistams sakė, kad Rusijos prezidentas į Paryžių vyksta „rimtai nusiteikęs“ ir planuoja surengti dvišalius susitikimus su trijų šalių vadovais, taip pat kartu su jais aptarti Ukrainos konfliktą.

Pirmadienį paskelbta, kad pirmiausia V. Zelenskis Paryžiuje susitiks E. Macronu, paskui su A. Merkel. Po to vyks susitikimas „Normandijos formatu“, o po jo – dvišalis V. Zelenskio ir V. Putino susitikimas.

Susitikimo išvakarėse Kijevo centre vyko akcija „Raudonos linijos Zelenskiui“, kuria Ukrainos prezidentą V. Zelenskį norėta perspėti per artėjančias derybas Paryžiuje „neišsižadėti nacionalinių interesų“.

Nepriklausomybės aikštėje susirinko keli tūkstančiai žmonių. Prie Nepriklausomybės paminklo įrengta scena, iš kurios organizatoriai ir aktyvistai kreipėsi į susirinkusiuosius. Žmonės laikė Ukrainos vėliavas, partijos ženklus ir plakatus.

Mitingas vyko ramiai, tvarką užtikrino policija.

Šios akcijos oficialus tikslas buvo perspėti V. Zelenskį neperžengti „raudonų linijų“ vadinamojo „Normandijos formato“ derybose. Tokias „raudonas linijas“ gruodžio 3-ąją apibrėžė trys parlamento frakcijos.

Be kita ko, reikalauta neleisti federalizacijos ir kokių nors kompromisų dėl unitarinės valstybės santvarkos, kompromisų dėl europietiško ir euroatlantinio kurso, neleisti rinkimų Kijevo nekontroliuojamose Donbaso teritorijose, kol nebus įvykdytos sąlygos dėl saugumo užtikrinimo ir „deokupacijos“.

Iš valstybės vadovo taip pat reikalauta neleisti kompromisų dėl Krymo bei siekti, kad nebūtų nutraukti tarptautiniai teisminiai procesai prieš Rusijos Federaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1094)