Anksčiau buvo skelbiama apie vieną žuvusįjį.

Komisaro pavaduotojas Johnas Timsas anksčiau pirmadienį sakė, kad „saloje tebėra kažkiek [žmonių], šiuo metu laikomų dingusiais be žinios“.

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern patvirtino, kad kai kurie iš nukentėjusiųjų yra užsieniečiai.

„Žinome, kad saloje ar šalia jos tuo metu buvo kažkiek turistų: tiek Naujosios Zelandijos gyventojų, tiek lankytojų iš užsienio“, – teigė ji.

Pasak Naujosios Zelandijos premjerės J. Ardern, išsiveržimo metu prie ugnikalnio, esančio vulkaninėje saloje prie šalies šiaurinių krantų, buvo dešimtys turistų.

„Situacija nuolat kinta ir, žinoma, mūsų mintys yra su paveiktais [žmonėmis]", – sakė ministrė pirmininkė Velingtone netrukus po ugnikalnio išsiveržimo. Ji pridūrė, kad nežinomas skaičius žmonių yra laikomi dingusiais.

Policija pranešė, kad išsiveržimas įvyko apie 14 val. 11 min. vietos (3 val. 11 min. Lietuvos) laiku, kai šalia ugnikalnio buvo apie 50 žmonių. Anksčiau pareigūnai skelbė, kad ten buvo apie 100 žmonių.

„Kai kurie iš tų žmonių buvo nugabenti į krantą, bet kažkiek saloje veikiausiai esančių [žmonių] šiuo metu laikomi dingusiais be žinios“, – sakoma policijos pranešime.


„Iš nugabentųjų į krantą mažiausiai vienas buvo kritiškai sužeistas“, – priduriama jame.

Šv. Jono greitosios pagalbos tarnyba nurodė, kad galėjo būti sužeisti iki 20 asmenų, bet pabrėžė, kad medikai dar negrįžo iš įvykio vietos.

„Pagalbos tarnybos šiuo metu kuo skubiausiai bando pargabenti tuos žmones iš salos į ligoninę gydymui“, – naujienų agentūrai AFP sakė Fakatanės merė Judy Turner.

Ypač būgštaujama dėl lankytojų grupės, kuri buvo pastebėta vaikščiojanti po kraterio dugną prieš pat išsiveržimą.

Ugnikalnį filmuojančios kameros užfiksavo, kad keli žmonės vaikščiojo palei kraterį, tada jų transliuojamas vaizdas užtemo, o keliomis minutėmis vėliau ugnikalnis išsiveržė.

Nacionalinė nelaimių valdymo agentūra skelbė, kad išsiveržimas buvo „nestiprus“, bet ugnikalnio išmestas baltų pelenų stulpas buvo matyti iš toli.

Įvykio vietoje matyti keli sraigtasparniai ir lėktuvai, žmonės iš Baltosios salos, apie 50 km nutolusios nuo vaizdingos Gausos įlankos, buvo plukdomi turistiniais laivais.

Vyriausybinė agentūra „GeoNet“ skelbia, kad šis ugnikalnis yra aktyviausias šalyje, o 70 proc. jo yra po vandeniu.

Baltosios salos ugnikalnį kasmet aplanko apie 10 tūkst. žmonių. Per kelis pastaruosius dešimtmečius jis buvo nekart išsiveržęs, pastarąjį kartą – 2016 metais.

2016-ųjų rugpjūtį Naujosios Zelandijos gynybos pajėgos nuskraidino į salą konteinerį, kur buvo įkurta avarinė slėptuvė.

Michaelis Schade su šeima lankėsi prie ugnikalnio likus vos 20 minučių iki jo išsiveržimo. Jie laukė valtyje ir turėjo netrukus išplaukti, kai ugnikalnis išsiveržė, praneša CNN.

M. Schade, San Fransiske gyvenantis inžinerijos vadybininkas, nufilmavo milžiniškus tirštų juodų dūmų stulpus, kai valtis greitai išplaukė iš salos.

„Kelionės atgal neįmanoma apibūdinti žodžiais, – „Twitter“ rašė jis. – Čia matote keletą žmonių, kuriuos priėmėme į valtį. Meldžiuosi už juos ir jų sveikatą. Viena moteris, kuriai pagalbą suteikė mano mama, buvo kritinės būklės, tačiau vėliau atsigavo.“

Naujosios Zelandijos kruizinių laivų asociacijos vykdomojo direktoriaus teigimu, daugiau nei 30 „Royal Caribbean“ kruizinio laivo keleivių buvo Baltojoje saloje, kai išsiveržė joje esantis ugnikalnis.

Laivu „Ovation of the Seas“ plaukė apie 4 tūkst. žmonių, CNN sakė vykdomasis direktorius Kevinas O’Sullivanas.

Naujosios Zelandijos policijos pareigūnai mano, kad išsiveržimo metu saloje buvo mažiau nei 50 žmonių. Kol kas pavyko evakuoti 23. Kiek liko saloje – neaišku.

Jungtinių Amerikos Valstijų įmonė „Royal Caribbean International“ yra viena stambiausių kruizinių laivų sektoriuje. Jai priklauso didžiausi kruiziniai laivai pasaulyje.