„Irako žmonės nori susigrąžinti savo šalį. Jie reikalauja tikrų reformų ir atskaitingumo, taip pat patikimų lyderių, kurie svarbiausiais laikytų Irako nacionalinius interesus“, – sakoma JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo pranešime.

Jungtinės Valstijos įvedė sankcijas irakiečiams Qaisui al Khazali, Laithui al Khazali ir Husseinui Falilui Azizui al Lami, užimantiems vadovaujančius postus Liaudies mobilizavimo pajėgose – šiitų sukarintame judėjime, palaikančiame glaudžius ryšius su Iranu.

Irake apie 430 žmonių žuvo valdžiai malšinant protestus, dėl kurių galiausiai atsistatydino premjeras Adelis Abdel Mahdi, artimas Irano sąjungininkas.

Minimiems trys kovotojų lyderiams Vašingtonas uždraudė atvykti į Jungtines Valstijas ir nurodė įšaldyti visą turtą, kokio jie gali turėti Amerikoje.

JAV taip pat paskelbė sankcijas Irako politikui Khamisui Farhanui al Khanjarui al Issawi, kaltinamam korupcija.

Vyriausiasis JAV diplomatas Vidurio Rytuose Davidas Schenkeris perspėjo, kad gali būti paskelbta daugiau sankcijų, įskaitant nukreiptas prieš vyriausybės pareigūnus.

Be to, Vašingtonas apkaltino Iraną kišimosi į Irako pastangas suformuoti naują vyriausybę ir vadino tai šios šalies suvereniteto „milžinišku pažeidimu“.

„Raginame kaimynines [šalis] nesikišti ir netrikdyti šalies konstitucijos“, – sakė D. Schenkeris.

Jis atkreipė į Irano elitinių pajėgų vado Qasemo Soleimani lankymąsi Bagdade ir pridūrė: „Tai yra neortodoksiška, neįtikėtinai problemiška – ir tai yra milžiniškas Irako suvereniteto pažeidimas.“