Tokiu būdu buvo išvengta politinės krizės, bet dauguma iš 600 delegatų pritarė šios centro kairiosios partijos naujojo vadovaujančio dueto – Norberto Walterio-Borjanso ir Saskios Esken – siūlymui pradėti „diskusijas“ su A. Merkel konservatyvia Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) dėl virtinės naujų reikalavimų, kad būtų išsaugota koalicija.

„Esu ir liksiu skeptiškai nusiteikusi dėl šios didžiosios koalicijos ateities“, – suvažiavimo dalyviams sakė S. Esken.

Pateikdami reikalavimų sąrašą „suteikiame koalicijai galimybę tęsti darbą. Nieko daugiau ir nieko mažiau“, pridūrė ji.

S. Esken ir N. Walteris-Borjansas, abu griežtai kritikuojantys SPD, kaip valdančiosios koalicijos mažesniosios partnerės, vaidmenį, anksčiau per šį suvažiavimą buvo oficialiai patvirtinti kaip pirmąja moters ir vyro vadovaujančia pora per partijos 150 metų istoriją.

A. Merkel galėjo lengviau atsikvėpti, kad naujieji socialdemokratų lyderiai nepareikalavo išardyti koalicijos. Kanclerė tikisi vadovauti vyriausybei uju savo ketvirtosios ir paskutinės kadencijos pabaigos 2021 metais.

Vis dėlto koalicijos pamatai išlieka netvirti, o kai kurie socialdemokratų veikėjai verčiau rinktųsi staigiai nutraukti ryšius su A. Merkal laikmečiu – ir geriau anksčiau, o ne vėliau.

Tuo metu A. Merkel CDU ir jos seserinės partijos Bavarijoje – Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) aukšto rango veikėjai skeptiškai atsiliepia apie siūlymus iš naujo derėtis dėl koalicijos, kurią vargais negalais pavyko sudaryti po 2017 metų visuotinių rinkimų, neatnešusių aiškaus nugalėtojo.

CDU pirmininkė Annegret Kramp-Karrenbauer, A. Merkel pageidaujama įpėdinė, ragino SPD paaiškinti savo poziciją.

„Reikia atlikti daug darbo. Tam reikalingi aiškūs įsipareigojimai bendram uždaviniui“, – per „Twitter“ parašė ji.