Baltarusijos lyderis kalbėjo prieš ateinantį savaitgalį rengiamą jo susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu dėl abiejų šalių ekonominių ryšių gerinimo.

A. Lukašenka nurodė, kad nepasirašys jokių dokumentų, kurie galėtų pakenkti Baltarusijos interesams, ir pridūrė, kad „Baltarusijai bendrai nieko nereikia iš Rusijos“, tik „mūsų susitarimų, kuriuos esame sudarę, raidės ir dvasios vykdymo“. Jis pridūrė, kad bet kokia sąjunga su Rusija turėtų būti kuriama tik lygiomis sąlygomis.

„Na, o koks kitas pamatas sąjungai? Aneksija, perėmimas, poėmis? Ne. Laikai jau nebe tie, ir niekas taip nesikalbės su baltarusiais. Mes to tiesiog neleistume”, – sakė prezidentas, atmesdamas spėliones, kad Rusija galėtų prisijungti Baltarusiją.

„Niekada nesirengėme ir nesirengiame patekti į kokios nors valstybės sudėtį, net ir broliškos Rusijos, – parlamentui sakė A. Lukašenka. – Niekas Baltarusijoje nesirengia atiduoti šalies nepriklausomybės ir suvereniteto.“

Jo nuomone, pagrindinis integracijos turinys yra padėties šalyse gerinimas, o ne bloginimas. „Įstojome į sąjungą, kurios pagrindas šiandien yra ir turi būti Rusija – tik tam, kad drauge kurtume savo istoriją. Supratome, kad gausime iš Rusijos, ko mums reikia, o jie gaus, ko reikia jiems“, – sakė A. Lukašenka.

Naujuoju prezidento administracijos vadovu paskirtas saugumietis


Naujuoju Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos administracijos vadovu paskirtas Valstybės saugumo komiteto (KGB) pirmininko pirmasis pavaduotojas, ketvirtadienį informavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka nusprendė prezidento administracijos vadovu paskirti Igorį Sergejenką, o administracijos vadovo pavaduotoja – Olgą Čupris“, – pranešė agentūra.

Šias pareigas anksčiau ėję asmenys – Natalija Kočanova ir Valerijus Mickevičius – dabar dirbs parlamente.

I. Sergejenko turi generolo majoro karinį laipsnį, o teisės profesorė O. Čupris iki šiol dirbo Baltarusijos valstybinio universiteto administracijoje.

N. Kočanova vadovavo prezidento administracijai nuo 2016 metų gruodžio.