82 nukentėjusiems afganams atstovaujantis teisininkas Fergalis Gaynor'as pavadino tai „istorine diena atskaitingumui Afganistane“.

Balandžio mėnesį TBT teisėjai atmetė teismo prokurorės Fatou Bensouda prašymą pradėti tyrimą dėl karo nusikaltimų Afganistane, kuriuos, kaip įtariama, vykdė Talibano kovotojai ir Afganistano vyriausybės bei JAV vadovaujamos tarptautinės sąjungininkų pajėgos.

Teisėjų sprendime, kurį pasmerkė nusikaltimų aukos ir teisių gynimo grupės, sakoma, kad „nepaisant fakto, jog visi atitinkami reikalavimai, susiję su jurisdikcija ir priimtinumu, buvo įgyvendinti... dėl dabartinių aplinkybių Afganistane... sėkmingo tyrimo ir baudžiamojo persekiojimo galimybės yra ypač ribotos“.

Šis sprendimas buvo priimtas praėjus mėnesiui po to, kai JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo nurodė neišduoti vizų TBT darbuotojams, tiriantiems JAV karių įtariamus karo nusikaltimus ir kitus pažeidimus Afganistane ar kur nors kitur.

Prokurorė F. Bensouda savo prašyme pradėti tyrimą teigė turinti informacijos, kad JAV kariuomenės ir žvalgybos agentūrų nariai „vykdė kankinimus, žiauriai elgėsi, smurtavo žemindami orumą, žagino ir naudojo lytinį smurtą prieš sulaikytuosius per konfliktą Afganistane ir kitose šalyse, daugiausiai laikotarpiu nuo 2003 iki 2004 metų“.

Prokurorė taip pat nurodė, kad Talibanas ir kitos kovotojų grupuotės nuo 2009 metų nužudė daugiau nei 17 tūkst. civilių, įskaitant 7 tūkstančius žmonių, tapusių suplanuotų žudymų aukomis.

F. Bensouda įtaria, kad Afganistano saugumo pajėgos kankino belaisvius, laikomus sulaikymo centruose.

Nors balandį teisėjai atmetė 2017 metų balandžio mėnesį F. Bensoudos pateiktą prašymą pradėti tyrimą, jie pripažino, kad šis prašymas „sukūrė pakankamai tvirtą pagrindą manyti, jog Afganistane buvo vykdyti TBT jurisdikcijai priklausantys nusikaltimai ir kad Teismas gali imtis potencialių bylų“.