Didžiulis užsakymas pastatyti devynis „Virginia“ klasės puolamuosius atominius povandeninius laivus buvo pateiktas praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai JAV karinio jūrų laivyno vadas Ramiajame vandenyne įspėjo apie sparčiai augančią Kinijos flotilę ir pasiskundė, kad neturi pakankamai povandeninių laivų Kinijos pajėgoms atremti.

„Šis sandoris žymi naujausią JAV karinio jūrų laivyno atsaką augančiai Kinijos karinei galiai ir agresyviems veiksmams Ramiojo vandenyno vakarinėje dalyje“, – sakė Carlas Schusteris, buvęs JAV Ramiojo vandenyno regiono vadavietės Bendrosios žvalgybos centro operacijų direktorius.

„Liaudies išsilaisvinimo armijos karinis jūrų laivynas gerėja ir didėja, todėl JAV privalo reaguoti, – teigė jis. – Dėl laivyno plėtros Kinija netampa prieše, tačiau jos veiksmus būtina stebėti įdėmiau.“
„Virginia“ klasės povandeniniai laivai yra pagrindinė JAV karinio jūrų laivyno povandeninio arsenalo dalis. Šie povandeniniai laivai gali kautis su kitais povandeniniais laivais, paviršiniais laivais ir sausumos taikiniais bei atlikti specialias operacijas, įskaitant žvalgybos informacijos rinkimą.

Šiuo metu JAV karinis jūrų laivynas turi 18 „Virginia“ povandeninių laivų, dar 10 yra statoma. Naujieji devyni bus gerokai modernesni už pirmtakus. JAV karinis jūrų laivynas taip pat gali padidinti naujų povandeninių laivų skaičių iki 10. Tokiu atveju sutarties vertė išaugtų iki 24 mlrd. JAV dolerių.
Naujos kartos pajėgumai

Kontradmirolas Davidas Gogginsas, JAV karinių jūrų pajėgų povandeninių laivų programos vadovas, naujuosius „Virginia“ klasės povandeninius laivus pavadino pasižyminčiais „naujos kartos pajėgumais“. Šią informaciją jis pateikė pirmadienį JAV karinio jūrų laivyno interneto svetainėje paskelbtame pareiškime.

Jie bus didesni (10 200 tonų talpos, palyginti su dabartiniais 7 800 tonų talpos), ilgesni (140 metrų ilgio, palyginti su dabartiniais 115 metrų ilgio) ir pasižymės kur kas didesne ugnies galia, pavyzdžiui, galės paleisti 40 „Tomahawk“ sparnuotųjų raketų (dabartiniuose povandeniniuose laivuose jų yra tik 12).

„Virginia“ klasės povandeninis laivas

„Virginia“ klasės povandeniniai laivai yra aprūpinti įranga, reikalinga gaminti geriamąjį vandenį ir deguonį, todėl po vandeniu jie gali išbūti ne vieną mėnesį.

„Povandeninių laivų flotilė vaidina esminį vaidmenį, kalbant apie mūsų karinių jūrų pajėgų galią ir operacijų aprėptį, – pareiškė karinio jūrų laivyno laikinasis sekretorius Thomasas B. Modly. – Šiandienos pranešimas apie naujų povandeninių laivų užsakymą patvirtina mūsų įsipareigojimą didinti savo tautos pajėgumus po vandeniu ir visame pasaulyje.“

JAV senatorius Jackas Reedas iš Rod Ailando, vyresnysis Senato Ginkluotųjų tarnybų komiteto narys, džiaugsmingai sutiko žinią apie naująją sutartį.

„Šie naujos kartos povandeniniai laivai suteiks mūsų pajėgoms aiškų pranašumą ir leis geriau užtikrinti nacionalinį saugumą. Kalbant apie atgrasymo veiksmus, geresnių priemonių kol kas nėra“, – pareiškime sakė J. Reedas.

Povandeninius laivus pastatys pagrindinis rangovas – įmonė „General Dynamics Electric Boat“, įsikūrusi Grotone, Konektikuto valstijoje, ir subrangovas „Huntington Ingalls Industries“. Senatorius J. Reedas sakė, kad pasirašyta sutartis ilgam užtikrins stabilų darbo krūvį 4 tūkst. „General Dynamics Electric Boat“ laivų statyklos Rod Ailande darbuotojų.

Naujieji povandeniniai lavai ne tik papildys flotilę (pirmieji „Virginia“ klasės povandeniniai laivai buvo pastatyti 2004 m.), bet ir pakeis keletą pasenusių „Los Angeles“ klasės puolamųjų povandeninių laivų, kurie pirmą kartą flotilės sudėtyje atsidūrė XX a. aštuntajame dešimtmetyje. JAV karinio jūrų laivyno teigimu, povandeniniai laivai turėtų būti pastatyti 2025–2029 m.

Karinių jūrų pajėgų pusiausvyra Ramiajame vandenyne


Ekspertų teigimu, JAV susiduria su beprecedenčiu spaudimu Ramiajame vandenyne. Daugiausia iš Kinijos pusės, kuri įspūdingai didina savo povandeninių laivų skaičių ir kokybę.

JAV gynybos departamento 2019 m. gegužės mėnesio ataskaitoje apie Kinijos karinę galią rašoma, kad iki 2020 m. šalies karinis jūrų laivynas turės 65–70 povandeninių laivų.

Manoma, kad ateityje Pekino flotilė tik didės. Spėjama, jog per artimiausius penkerius metus Kinija pradės statyti pažangius atominius puolamuosius povandeninius laivus, panašius į JAV „Virginia“ klasės.

Rugpjūčio mėnesį paskelbtoje Australijos analitikų ataskaitoje nagrinėjamas JAV gebėjimas neatsilikti nuo Kinijos ir įspėjama, kad Vašingtonas susiduria su „strateginio bankroto“ krize.
Sidnėjaus universiteto JAV studijų centro ataskaitoje perspėjama apie naštą, užgulusią JAV karinio jūrų laivyno puolamuosius povandeninius laivus.

„Paprastai kalbant, didėjant pavojui paviršiuje dėl Kinijos sparnuotųjų raketų, ultragarsinių technologijų ir priešlėktuvinės gynybos sistemų, išliekantis Amerikos pranašumas povandeninio karo srityje taps vis svarbesnis nustatant regiono jėgų pusiausvyrą“, – rašoma ataskaitoje.

Admirolas Philipas Davidsonas, Havajuose esančios Indijos ir Ramiojo vandenynų vadavietės vadas, anksčiau šiais metais sakė Kongresui, kad nuo 2008 m. pagrindinių trijų JAV priešininkių Ramiajame vandenyne (Kinijos, Rusijos ir Šiaurės Korėjos) povandeninių laivų aktyvumas padidėjo tris kartus.

P. Davidsonas nurodė, kad jam reikia prilygti minėtųjų šalių flotilėms, jog išsaugotų JAV pranašumą šiame regione. Tiesa, kovo mėnesį jis pasiskundė Kongresui, kad gaus tik pusę povandeninių laivų skaičiaus, reikalingo kasdieniam patruliavimui Ramiajame vandenyne. Taip pat admirolas pranašavo liūdną JAV flotilės ateitį. „Savo kiekybinį pranašumą prarasime maždaug 2025 m. Manau, kad tai bus rimtas iššūkis mūsų pozicijoms Ramiajame vandenyne“, – sakė jis.