Londone sėdėdamas šalia D. Trumpo E. Macronas teigė neišsižadantis savo komentarų apie NATO (jis neseniai pareiškė, kad ilgametė organizacija patyrė „smegenų mirtį“, o taip iš dalies nutiko dėl D. Trumpo vadovaujamų Jungtinių Valstijų lyderystės stokos) ir Aljansą apibūdino kaip „bendrą naštą“, rašo cnn.com.

Antradienį D. Trumpas E. Macrono komentarus apie „smegenų mirtį“ išvadino „šlykščiais“ ir „įžeidžiančiais“.

„Suprantu, kad mano pareiškimai susilaukė tam tikros reakcijos. Aš [jų] neišsižadu“, – angliškai sakė E. Macronas.

Anksčiau tądien apsikeitę kritikos žodžiais, D. Trumpas ir E. Macronas drauge keliavo į Dauningo gatvę, kur jų laukė Didžiosios Britanijos premjero Boriso Johnsono surengtas priėmimas: E. Macroną D. Trumpas pavėžėjo savo limuzinu, pramintu „žvėrimi“.

Tačiau nejaukus abiejų lyderiu susitikimas tapo suprastėjusių jų tarpusavio santykių įrodymu. D. Trumpas ir E. Macronas kadaise buvo tokie artimi, kad jų bendravimas vadintas vyriška draugyste. Tačiau per pastaruosius dvejus metus po nesutarimų dėl gynybos, užsienio politikos, prekybos ir klimato kaitos santykiai atšalo.

Kitas įtemptas epizodas buvo tuomet, kai D. Trumpas sulaukė klausimo, ar Prancūzija įsipareigojo prisiimti atsakomybę dėl užsienio kovotojų Sirijoje.

D. Trumpas sakė, kad šis klausimas dar neišspręstas, tačiau juokaudamas paklausė E. Macrono: „Ar norėtumėte šaunių ISIS kovotojų? Galėčiau jums juos atiduoti. Galite pasiimti visus, kurių tik norite“.

„Surimtėkime“, – atsakė E. Macronas, pridūręs, kad pirmasis prioritetas dabar yra įveikti ISIS. „Tai dar nepadaryta. Apgailestauju, kad turiu tai pasakyti“, – teigė E. Macronas.

„Tai tiesa, kad turime kovotojų, atvykstančių iš Europos, tačiau jie tesudaro mažumą bendroje problemoje šiame regione. O pagrindinis prioritetas, mano manymu, yra nugalėti ISIS ir kitas teroristines grupuotes, nes kova dar nėra baigta. Tai yra mūsų pirmas prioritetas. Ir tai nėra įvykdyta. Man apmaudu tai sakyti. Taip, tebėra kovotojų regione – Sirijoje ir dabar Irake ir kitur. Ir visa destabilizacija regione padaro tai labai sunkiai sutvarkoma“, – kalbėjo E. Macronas. Tai akivaizdi priešprieša D. Trumpo išsakytai pozicijai, kad „Islamo valstybė" yra nugalėta, kuo remiantis JAV prezidentas nusprendė išvesti JAV karius iš Sirijos, po to nusprendęs dalį jų palikti saugoti naftos telkinius nuo ISIS.

Nesutarimai dėl Turkijos ir Sirijos

E. Macronas taip pat tvirtino, kad NATO reikia „paaiškinimų iš Turkijos pusės“ esminiais gynybos klausimais – tokiais kaip rusiškų oro erdvės gynybos sistemų pirkimas ir tai, kad Turkija tam tikras kurdų grupes Sirijoje, įskaitant ir tas, kurias remia Jungtinės Valstijos, laiko teroristinėmis.

„Kaip galima būti Aljanso nare ir iš Rusijos pirkti S-400 sistemas?“, – klausė E. Macronas.

E. Macronas teigė, kad, jo supratimu, Turkija planuoja „blokuoti visas viršūnių susitikimo deklaracijas, jei nesutiksime su jos pateikiamu teroristinių organizacijų apibrėžimu“, kad jis apimtų kurdų grupes šiaurinėje Sirijoje.

Anksčiau kalbėdamas su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu D. Trumpas, panašu, palaikė Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą dėl šio veiksmų Sirijoje, sakydamas, kad šalis „labai pagelbėjo“ atliekant reidą, kurio metu buvo likviduotas ISIS lyderis Abu Bakras al-Baghdadi. D. Trumpas pridūrė, jog Turkija „negalėtų būti dar malonesnė ir reikšti dar didesnę paramą“.

„Man patinka Turkija, aš labai gerai sutariu su prezidentu. Tikiuosi, kad jis yra labai geras NATO narys“, – sakė D. Trumpas, pridūręs, jog jis gali susitikti su R. T. Erdoganu, nors apie dvišalį susitikimą pranešta nebuvo.

D. Trumpas ir E. Macronas taip pat nesutarė dėl Rusijos.

„Manau, sugyvename su Rusija“, – pasakė D. Trumpas, rodydamas į E. Macroną ir teigdamas, kad šio požiūris yra panašus.

Tačiau vėliau E. Macronas sakė, kad, nors yra „svarbu palaikyti strateginį dialogą su Rusija“, lyderiai „privalo nebūti naivūs“.

D. Trumpas iš esmės, panašu, mėgino palaikyti švelnesnį toną nei anksčiau ir, praėjus vos kelioms valandoms po to, kai užsipuolė Prancūzijos prezidentą, teigė, kad lyderiai „truputį susiginčijo“ dėl prekybos.

„Mes, ko gero, pajėgsime tai išspręsti“, – per susitikimą su E. Macronu sakė D. Trumpas.

D. Trumpas pagyrė E. Macroną teigdamas, kad jie drauge „nuveikė daug gerų dalykų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)