Bandymai sukovoti su narkotikų platintojų vykdomais nusikaltimais Meksikoje įgavo gana grėsmingą išraišką: šalyje užfiksuota daugiausia per visus metus smurtinių mirčių pareikalavusi diena taikos metu.

Kaip pranešė Meksikos viešojo saugumo sekretoriatas, per vieną dieną buvo nužudyti 127 žmonės, ir tai įvyko gruodžio 1-ąją – tą dieną, kai valstybės prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras minėjo metinę vadovavimo šaliai sukaktį.

Tarp regionų, kuriuose tenka skaičiuoti daugiausia aukų, minimos Koahuilos (21 auka), Meksiko (14 aukų) ir Gvanachuato bei Oachakos valstijos (po 10 aukų kiekvienoje), informuoja „Al Jazeera“.

Koahuiloje, vyriausybės duomenimis, buvo nužudyta 16 ginkluotų nusikaltėlių, 4 policijos pareigūnai ir 2 civiliai asmenys. Žudynės prasidėjo, kai transporto priemonių konvojus, kaip įtariama pasiųstas vietos narkotikų kartelio, įvažiavo į miestą ir pradėjo šaudyti.

Šie išpuoliai patvirtinti kaip patys kruviniausi per visą Meksikos taikos laikotarpį. Visai neseniai masiškiausių žudymų diena buvo laikyta šių metų liepos 28-oji, kai buvo nužudyti 106 asmenys.

Apkabinimai, o ne kulkos


Grumtynės su smurtu – ne vienus metus Meksiką stelbianti realybė: dar ankstesnių administracijų bandymai jėga apmaldyti narkotikų kartelius dažniausiai baigdavosi gaujų susiskaidymu ir nuožmiomis vidaus kovomis.

Kairuoliškų pažiūrų A. M. Lopezas Obradoras pažadėjo spręsti korupcijos ir nelygybės keliamas problemas, užuot taikęs narkotikų karteliams griežtas ginkluotas priemones.

Prezidento iniciatyva buvo suburtas naujas darinys – Nacionalinė gvardija, o jo siūlymas slopinti smurtą „apkabinimais, o ne kulkomis“ tapo vienu iš kampanijos šūkių.

Nepaisant viso šito, žudynių mastas pakilo iki istorinių aukštumų, o šalis slysta į recesiją.

„Prieš metus šitoje pačioje vietoje Meksikos piliečiams daviau šimtą pažadų. Šiandien galiu pasakyti, kad 89 pavyko ištesėti ir tik 11 dar tebelaukia savo eilės. Per pirmuosius 12 mėnesių pavyko paskatinti progresą, tačiau pereinamasis laikotarpis dar nesibaigęs“, – šeštadienį kalbėjo A. M. L. Obradoras.

Nepaisant iškylančių iššūkių, 64 proc. Meksikos rinkėjų pritaria prezidento veiksmams.

„Žinoma, jo dar laukia ilgas kelias, tačiau kai imi elgtis kitaip, tenka judėti pamažu. Visgi įsitraukiant žmonėms ir keičiantis situacijai, jam pavyks pasiekti užsibrėžtų tikslų“, – kanalui „Al Jazeera“ sakė Meksiko mieste vyriausybę remianti Patricia Rodriguez.

„Jis pateisino mano lūkesčius“, – pridūrė ji.