„Jeigu jie pasirengę atsisakyti sankcijų, mes pasirengę kalbėtis ir derėtis, netgi grupės 5+1 valstybių vadovų lygiu“, – sakė prezidentas, kurio kalbą tiesiogiai transliavo valstybinė televizija.

H. Rouhani seniai reikalauja, kad Jungtinės Valstijos atšauktų Iranui taikomas sankcijas mainais į Teherano sugrįžimą prie derybų stalo. Jo nuomone, derybos turėtų vykti vadinamosios P5+1 grupės, kuri 2015-aisiais sudarė su Iranu tarptautinį susitarimą dėl jo branduolinės programos, formatu.

P5+1 grupę sudaro penkis nuolatinės Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narės – Kinija, Prancūzija, Rusija, Jungtinė Karalystė ir JAV, taip pat Vokietija.

„Mums taikomos sankcijos... Tokia padėtis... susiklostė dėl sionistų ir reakcingų regiono jėgų kurstymo“, – sakė H. Rouhani, turėdamas galvoje Izraelį ir Saudo Arabiją.

„Ši padėtis... yra Baltųjų rūmų žiaurių veiksmų padarinys. Neturime kito pasirinkimo, tik priešintis ir nepasiduoti tiems, kas paskelbė mums sankcijas“, – kalbėjo jis.

„Tuo pat metu nesame užtrenkę durų deryboms“, – pridūrė prezidentas.

„Sakau Irano tautai, kad kai tik Amerika bus pasirengusi atšaukti šias neteisingas, žiaurias, neteisėtas, netinkamas, teroristines sankcijas, bus galima iškart surengti 5+1 grupės lyderių susitikimą. Nematome jokių problemų“, – kalbėjo H. Rouhani.

Branduolinė sutartis, oficialiai vadinama Bendruoju išsamių veiksmų planu (Joint Comprehensive Action Plan, JCPOA), ant plauko pakibusi nuo 2018 gegužės, kai Jungtinės Valstijos paskelbė apie savo pasitraukimą ir sugrąžino Iranui sakcijas.

Tuo metu trys sutarties signatarės Europoje – Britanija, Prancūzija ir Vokietija – siekia išsaugoti šį susitarimą.

Kol kas jų pastangos nebuvo labai sėkmingos. Praėjus metams po Vašingtono pasitraukimo Iranas atsakė sustabdydamas kai kuriuos savo branduolinius įsipareigojimus pagal JCPOA.