Kai kurie Vokietijos politikai ir žiniasklaidos kanalai kaltino Maskvą dėl rugpjūčio 23-ąją įvykdyto 40-mečio Sakartvelo piliečio Zelimchano Changošvilio nužudymo viename Berlyno parke, nors Rusija šiuos kaltinimus griežtai atmeta.

Z. Changošviliui buvo dukart šauta į galvą iš arti, tarsi įvykdant egzekuciją. Įvykio liudininkai pasakojo matę, kaip vyras išmeta į upę akmenų prikrautą krepšį, į kurį buvo įdėtas jo ginklas.

Vokietijos policija neilgai trukus suėmė 49 metų Vadimą S. iš Rusijos Čečėnijos respublikos.

„Federalinė prokuratūra įtaria, kad šią žmogžudystę užsakė Rusijos valstybinės agentūros“, – rašo savaitraštis „Der Spiegel“ ir pridūrė, kad federaliniai prokurorai ruošiasi „artimiausiomis dienomis“ perimti šią bylą.

Dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“ ir televizija ARD taip pat pranešė, kad federaliniai prokurorai šią savaitę perims tyrimą.

Z. Changošvilio nužudymas buvo lyginamas su pernai pietų Anglijoje įvykdytą pasikėsinimu nunuodyti buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį, dėl kurio Londonas kaltinos Rusijos žvalgybą.

„Der Spiegel“, atlikęs bendrą žurnalistinį tyrimą su tinklalapiais „Bellingcat“ ir „The Insider“, anksčiau pranešė, kaip Rusijos slaptosios tarnybos – arba Čečėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo režimas – gali būti susiję su Z. Changošvili nužudymu.

„Bellingcat“ rašė, kad nužudytasis kovojo sukilėlių pusėje per antrąjį Čečėnijos karą 1999–2002, o vėliau palaikė čečėnų separatistus, veikdamas savo gimtajame Sakartvele.

2008 metais jis Sakartvele „užverbavo ir apginklavo“ vieną savanorių dalinį kovai su rusų pajėgomis, pridūrė tinklalapis.

Sakartvele du kartus kėsintasi jį nužudyti, o pastaraisiais metais Z. Changošvilis gyveno Vokietijoje ir buvo pasiprašęs politinio prieglobsčio.

„Der Spiegel“ pranešė, kad policija rado peruką, kurį, kaip mano pareigūnai, įtariamasis dėvėjo per pasikėsinimą. Jo bute taip pat buvo rastas lėktuvo bilietas skrydžiui į Maskvą kitą dieną po išpuolio ir didelė suma grynųjų pinigų.

Vyras buvo apkaltintas nužudymu, bet, kaip pranešama, atsisakė kalbėtis su tyrėjais.

Bendrame žurnalistiniame tyrime jis įvardijamas kaip Vadimas Andrejevičius Sokolovas – Rusijos pilietis, gyvenęs Sibire.

Nors jis turėjo galiojantį pasą, „Bellingcat“ nurodė nustatęs, kad Rusijos gyventojų registre tokio asmens nėra.

Tinklalapis pridūrė, kad šio paso numeris yra susijęs su vienu Rusijos vidaus reikalų ministerijos daliniu, kuris, kaip yra žinoma, anksčiau yra išdavęs tapatybės dokumentų Rusijos karinės žvalgybos darbuotojams.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas praėjus kelioms dienoms po nužudymo Berlyne sakė, kad šis incidentas „niekaip nesusijęs su Rusijos valstybe“.