Praėjus kiek daugiau nei trims savaitėms po rinkimų antradienį išrinktieji parlamentarai davė priesaikas, tačiau kol kas dar neaišku, kada bus suformuota nauja vyriausybė.

Parlamentas yra atsidūręs aklavietėje nuo balandžio mėnesio rinkimų, kai nė vienai partijai nepavyko užsitikrinti darbinės daugumos parlamente. Tai pasikartojo ir per lapkričio 10 dienos balsavimą: ministro pirmininko pareigas einančio Pedro Sanchezo socialistai gavo daugiausiai vietų, tačiau mažiau nei turėjo iki tol.

„Vox“ savo ruožtu daugiau nei dvigubai padidino parlamente turėtų vietų skaičių ir gavo 52 mandatus iš 350.

Praėjus kelioms dienoms po rinkimų P. Sanchezas ir kraštutinių kairiųjų partija „Mes galime“ (Podemos) iš principo susitarė dėl koalicinės vyriausybės formavimo. Jei susitarimas bus įgyvendintas, tai bus pirmoji Ispanijos koalicinė vyriausybė per šiuolaikinę jos istoriją.

Šių dviejų partijų vyriausybė turėtų tik 155 mandatus. Jai prireiks kitų politinių jėgų paramos, kad užsitikrintų bent 176 parlamentarų palaikymą per balsavimą dėl įgaliojimų suteikimo 350 vietų parlamente.

P. Sanchezo derybininkų komanda pradėjo derybas su katalonų separatistais Katalonijos kairiąja respublikonų partija (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC), laimėjusia 13 vietų lapkričio mėnesio rinkimuose, tačiau kol kas atsisakančia suteikti savo paramą.

Manais už paramą ši partija reikalauja derybų dėl Katalonijos krizės, veikiausiai paliečiant ir referendumo, kurį Madridas visiškai atmeta, klausimą.

Naujos šių dviejų partijos derybos turėtų įvykti antradienį.

ERC vadovauja Oriolis Junquerasas, vienas iš devynių Katalonijos lyderių, spalį nuteistų už savo vaidmenį 2017 metų įvykiuose, kai Katalonija pabandė atsiskirti nuo Ispanijos. Už kurstymą maištauti ir netinkamą valstybės lėšų naudojimą katalonų lyderiams buvo skirtos 9–13 metų įkalinimo bausmės.