Didžiosios Britanijos pilietis, vardu Alexanderis Lewisas-Ranwellas, šių metų pradžioje plaktuku mirtinai uždaužė aštuoniasdešimtmetį Anthony Payne’ą, o neilgai trukus – 84-erių metų brolius dvynius Dicką ir Rogerį Carterius.

Per Ekseterio karališkajame teisme vykusį posėdį prisiekusiesiems buvo pranešta, kad senolius nužudęs buvęs statybininkas – psichikos sutrikimų turintis žmogus, apimtas manijos gelbėti jaunas merginas nuo pedofilų gaujos, rašo „The Independent“.

Žmogžudystės buvo įvykdytos šių metų vasario 10 d. Eksterio mieste, Anglijoje, dviejuose kiek mažiau nei pustrečio kilometro atstumu vienas nuo kito esančiuose namuose. Nusikaltimus skiriantis laiko tarpas – vos trys valandos.

Prisiekusiesiems teko spręsti, ar tuo metu, kai žudė tuos tris žmones, A. Lewisas-Ranwellas žinojo, kad pažeidžia įstatymus.

Po 6 valandas ir 15 minučių trukusio pasitarimo žiuri, sudaryta iš aštuonių vyrų ir keturių moterų, buvo pasirengusi paskelbti vienbalsiai priimtą nutarimą.

Prieš skelbdama verdiktą žiuri įteikė teisėjui dokumentą, kuriame buvo reiškiamas susirūpinimas Devono grafystėje teikiamų psichiatrijos paslaugų kokybe ir akcentuojamas nesugebėjimas deramai pasirūpinti piliečiu A. Lewisu-Ranwellu.

Teisme buvo kalbama apie kelias valandas nesuvaldytą destruktyvų elgesį.

Antrame savo namų aukšte buvusiam A. Payne‘ui gyvybę atėmęs A. Lewisas-Ranwellas prieš kelias valandas buvo paleistas iš policijos areštinės, į kurią pateko už tai, kad apsiginklavęs pjūklu užpuolė į 82-ejų metų ūkininką Johną Ellisą.

Tai buvo antras A. Lewiso-Ranwello suėmimas per 24 valandų laikotarpį. Pirmasis buvo įvykęs prieš 7 valandas. Tada vyras mėgino įsilaužti į kitą ūkį.

Teisme buvo pateikta įrodymų, kad visais trimis atvejais, kai A. Lewisui-Ranwellui vasario 8–11 dienomis teko pabuvoti areštinėje, su juo bendravo įvairios specializacijos sveikatos įstaigų darbuotojai.

Alexanderis Lewisas-Ranwellas

Po pirmojo suėmimo A. Lewiso-Ranwello motina Jill Lewis-Ranwell paskambino policijai ir pasakė, kad galimas sūnaus išėjimas į laisvę jai kelia nerimą, bet A. Lewisas-Ranwellas vis tiek buvo paleistas.

2.49 val. nakties iš Barnstaplo policijos nuovados išėjęs A. Lewisas-Ranwellas jau kitą dieną, t. y. vasario 9-ąją, į ją sugrįžo, kai buvo suimtas po J. Elliso užpuolimo.

Per 12 minučių trukusį telefoninę konsultaciją, įvykusią 15.00 val., psichikos sveikatos specialistas pareigūnams nurodė atpažįstantis galimus psichozei būdingus simptomus, įskaitant ir paranojines idėjas.

16.11 val., peržiūrėjęs A. Lewiso-Ranwello sulaikymo ataskaitą, policijos inspektorius parašė, kad tas asmuo būdamas laisvėje gali sukelti rimtą grėsmę visuomenei.

Teismo medicinos tyrimus atliekantis specialistas – skubias teismo medicinos paslaugas Jungtinėje Karalystėje teikiančioje bendrovėje „G4S Health Services“ dirbantis gydytojas – 18.30 val. apsilankė A. Lewiso-Ranwello kameroje, bet po vizito konstatavo, kad sulaikytojo sutrikimai nėra kritiškai paaštrėję, todėl buvo nutarta apsieiti be išsamaus psichinės būklės įvertinimo.

Gydytojas Mihalas Pichui prisiekusiesiems paaiškino, kad policijos nuovadą paliko manydamas, jog kitą dieną sulaikytasis bus įvertintas psichikos sveikatos specialisto, tačiau, kaip paaiškėjo vėliau, to taip ir neįvyko.

Taigi, 9.32 val. A. Lewisas-Ranwellas buvo paleistas iš Barnstaplo policijos nuovados ir nukeliavo į Ekseterį.

Maždaug 12.30 val. vyras įžengė į viename iš miesto rajonų esančius A. Payne‘o namus, rankoje turėdamas aprūdijusį plaktuką. Juo mirtinai užtvatijo namuose buvusį pensininką.

Tada A. Lewisas-Ranwellas perlipo brolių Carterių namą juosiančią sieną, pasiėmė sode rastą kastuvą ir juo mirtinai užtrankė abudu brolius.

Po šių žmogžudysčių A. Lewisas-Ranwellas vėl buvo suimtas, ir tai įvyko po incidento Ekseterio viešbutyje. Jame vyras atakavo naktinėje pamainoje dirbusį vadybininką Stasį Belevičių.

Kai A. Lewisas-Ranwellas buvo atgabentas į areštinę, kilo rimtų įtarimų dėl psichinės jo būklės, todėl jis buvo nusiųstas į psichiatrijos skyrių, kad specialistai jį įvertintų ir pateiktų pagrįstas išvadas.

Po sulaikymo teisiamasis, kalbėdamas su psichiatru, pasakė štai ką: „Neįtikėtina, tačiau niekas man nepadėjo – net du kartus buvau paleistas, nors mano sveikata buvo pašlijusi.“

Vienas medikas pripažino, kad teisiamasis gyvena kažkokiame košmariškame pasaulyje, todėl žudymą galėjo laikyti moraliu ir teisingu aktu, mat buvo įsitikinęs, jog gelbsti žmones.

A. Lewisas-Ranwellas laikosi nuomonės, kad policija tarsi sankcionavo jo veiksmus, kadangi du kartus paleido jį į laisvę.

Pasak dar vieno išvadas pateikusio psichiatro, A. Lewisas-Ranwellas vykdė susigalvotą misiją išgelbėti rūsyje užrakintas mergaites.

Kad ir kaip būtų, iš Devono šiaurės kilęs A. Lewisas-Ranwellas nepripažino savo kaltės dėl trijų žmogžudysčių – teisinosi psichikos pakrikimu.