Pakeliui į Didžiąją Britaniją D. Trumpas gyrėsi įtikinęs sąjungininkes Europoje didinti išlaidas gynybai. „Nuo to laiko, kai pradėjau dirbti, NATO sąjungininkių, vykdančių savo įsipareigojimus, skaičius daugiau nei PADVIGUBĖJO“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Kiti NATO lyderiai lengviau atsikvėps dėl to, kad D. Trumpas, kuris savo reikalavimais sužlugdė praėjusių metų viršūnių susitikimo darbotvarkę, atrodo esąs patenkintas padidėjusiomis sąjungininkių išlaidomis gynybai.

Tačiau JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas vis tiek jaudinsis, kad D. Trumpo buvimas nepakenktų jam besibaigiant Britanijos rinkimų kampanijai.

Apklausos rodo, kad B. Johnsonas, siekiantis išvesti savo šalį iš Europos Sąjungos, per kitos savaitės rinkimus turėtų laimėti daugumą, bet opozicijoje esančių leiboristų lyderis Jeremy Corbynas užsipuola jį dėl jo artumo D. Trumpui.

Leiboristai ypač perspėja dėl to, kad B. Johnsonas yra pasirengęs mainais į prekybos susitarimą su JAV įsileisti amerikiečių farmacijos kompanijas į JK Nacionalinę sveikatos tarnybą (NHS).

B. Johnsonas tai neigia.

„Konstitucinis pagrindas apkaltai“

JAV prezidento lėktuvas nutūpė Stanstedo oro uoste netoli Londono. Iš oro uosto D. Trumpo ir jo žmonos Melanios kortežas išvyko į JAV ambasadoriaus rezidenciją Londono centre.

Per dvi dienas D. Trumpas, be pagrindinio viršūnių susitikimo, dalyvaus virtinėje dvišalių susitikimų. Antradienį jis dalyvaus vakarienėje su karaliene Elizabeth II Bakingamo rūmuose.

Tuo metu Vašingtone politinių naujienų sraute dominuoja demokratų bandymai surengti D. Trumpo apkaltą dėl kaltinimų piktnaudžiavus savo postu ir vertus Ukrainą pateikti kompromituojančios medžiagos apie vieną prezidento politinį varžovą.

„Demokratai, radikalios kairės demokratai, veltėdžiai demokratai nusprendė, kad tinkamas laikas kaip tik tada, kai aš vykstu į NATO [viršūnių susitikimą], – išvykdamas sakė D. Trumpas. – Tai, ką jie daro mūsų šaliai, yra absoliuti gėda. Visas šis reikalas yra apgaulė. Visi tai žino.“

JAV Atstovų Rūmų Teismų komitetas trečiadienį rengia posėdį pavadinimu „Apkaltos tyrimas prezidento Donaldo Trumpo atžvilgiu: konstitucinis pagrindas prezidento apkaltai“.