Šį netikėtą žingsnį parlamentas žengė prieš mėnesį atsistatydinus ministrui pirmininkui.

Šalies prezidento Ilhamo Alijevo partijos narių dominuojamas parlamentas kreipimąsi į valstybės vadovą priėmė 99 balsais. Prieš pasisakė tik vienas įstatymų leidėjas.

Eiliniai parlamento rinkimai Azerbaidžane turėtų vykti 2021 metų spalį.

Konstitucijoje numatyta, kad prezidentui savo dekretu paleidus parlamentą, pirmalaikiai rinkimai turi būti surengti per 60 dienų.

Valdančiosios partijos „Yeni Azerbaycan“ („Naujasis Azerbaidžanas“) vykdomasis sekretorius Ali Ahmedovas praėjusią savaitę žurnalistams sakė, kad „parlamento sudėtis turi būti atnaujinta, prezidentui Ilhamui Alijevui įgyvendinant reformas“.

A. Ahmedovas tai pareiškė po to, kai beveik prieš mėnesį buvo pertvarkyta vyriausybė. Išsamesnių komentarų jis nepateikė.

Spalį netikėtai atsistatydino ministras pirmininkas Novruzas Mammadovas.

I. Alijevas vadovauti vyriausybei paskyrė technokratą ir savo artimą sąjungininką Ali Asadovą.

Azerbaidžane praktiškai visa valdžia sutelkta prezidento rankose ir parlamentui šalies politinėje sistemoje tenka tik nedidelis vaidmuo.

I. Aliyevas perėmė valdžią 2003 metais, mirus jo tėvui Heydarui Aliyevui – buvusiam Sovietų Sąjungos KGB karininkui ir komunistinių laikų lyderiui, kuris nuo 1993-iųjų geležiniu kumščiu valdė nepriklausomu tapusį Azerbaidžaną.

Valdant Aliyevų dinastijai Baku sulaukė griežtos tarptautinės bendruomenės kritikos dėl politinių oponentų persekiojimo ir siekio nutildyti opozicinę žiniasklaidą.