Prokurorai pirmadienį paskelbė, kad Volodymyras Cemachas laikomas įtariamuoju dėl keleivinio lėktuvo numušimo ir 298 jo keleivių bei įgulos narių žūties. Jokie kaltinimai jam nepareikšti.

Olandų prokurorai sakė prašę Rusijos areštuoti V. Cemachą, kad būtų galima jį išduoti. Tačiau jis, manoma, jau grįžo į Rytų Ukrainą.

Anot prokurorų, Rusija „tyčia leido ponui V. Cemachui išvykti“ iš šalies.

Nyderlandai nurodė iškart aukščiausiu lygmeniu paprašę Maskvos perduoti jį apklausai, bet Rusija teigė negalinti jo rasti.

„Kaip sakoma žiniasklaidos pranešimuose, p. Cemachas jau grįžo į savo gyvenamąją vietą Rytų Ukrainoje“, – nurodė Nyderlandų prokuratūra.

„Prokuratūra padarė išvadą, kad Rusija sąmoningai leido p. Cemachui išvykti iš Rusijos Federacijos ir atsisakė vykdyti olandų prašymą, nors pagal Europos konvenciją dėl ekstradicijos privalėjo tai padaryti“, – sakoma pareiškime.

Šią konvenciją globoja Europos Taryba – svarbiausia žemyno žmogaus teisių organizacija, prie kurios Rusija prisijungė 1996 metais.

Nyderlandai kovo mėnesį turi pradėti už akių teisti keturis kitus reiso MH17 lėktuvo numušimo bylos įtariamuosius. Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs lėktuvas buvo numuštas rusų gamybos raketa BUK.

Olandų prokurorai sako, kad „laiko Cemachą įtariamuoju“ ir kad anksčiau šiais metais apklausė jį Kijeve, kai jį areštavo Ukrainos vyriausybinės pajėgos.

Kaip teigia olandai, prašymas Rusijai išduoti V. Cemachą buvo išsiųstas Maskvoje dar nenusileidus jo lėktuvui po apsikeitimo kaliniais, nes buvo požymių, kad jis nori pabėgti į Rytų Ukrainą.

„Rusijos Federacija neišduoda savo piliečių, bet p. Cemachas yra Ukrainos pilietis, todėl kliūčių jo išdavimui nebuvo", – nurodė Nyderlandai.

Vis dėlto nepaisydama ir asmeninio olandų premjero Marko Rutte prašymo Rusija sakė negalinti jo išduoti, „nes nėra jokios informacijos apie p. Cemacho buvimo vietą Rusijos Federacijoje“.

Pasak olandų, V. Cemacho atvejis „nepaveiks MH17 baudžiamojo teismo proceso pradžios“ kovo 9 dieną.