Dujotiekis „Sibiro jėga“, kurį V. Putinas pavadino „didžiausiu pasaulyje statybų projektu“, užbaigia ilgus metus trukusias derybas ir tiesimo darbus itin sudėtingomis sąlygomis.

„Šiandiena yra nepaprastas, iš tiesų istorinis įvykis ne tik pasaulinei energijos rinkai, bet pirmiausia visiems mums ir jums, Rusijai ir Kinijai“, – per televiziją transliuotoje ceremonijoje, per kurią teletiltu susijungė abiejų šalių lyderiai, sakė V. Putinas.

Xi Jinpingas savo ruožtu pabrėžė, kad projektas „yra abipusiai naudingo mūsų šalių bendradarbiavimo pavyzdys“.

„Kinijos–Rusijos santykių plėtra yra ir bus mūsų abiejų šalių užsienio politikos prioritetas“, – teigė Xi Jinpingas.

Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ generalinis direktorius Aleksejus Milleris tvirtino, kad didžiulį dujotiekį tiesė beveik 10 tūkst. darbuotojų.

Per ceremoniją A. Milleris nurodė atsukti vamzdžio sklendę ir taip paleisti pirmąsias dujas į Kiniją.

„Dujos eina į Kinijos Liaudies Respublikos vamzdynų sistemą“, – sakė jis.
3 000 km ilgio „Sibiro jėgos“ dujotiekis sujungia atokius Rytų Sibiro regionus ir Blagoveščensko miestą Kinijos pasienyje.

Po dešimtmetį trukusių derybų Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ ir Kinijos CNPC 2014 m. pasirašė 30 metų trukmės, 400 mlrd. dolerių vertės dujų tiekimo sutartį. Tai yra viena didžiausių dujų tiekimo sutarčių „Gazprom“ istorijoje.

Nuo 2025 m., kai „Sibiro jėga“ veiks pilnu pajėgumu, „Gazprom“ į Kiniją tieks po 38 mlrd. kub. m dujų kasmet.

„Gazprom“ pabrėžė, kad dujotiekis nutiestas per „pelkėtas, kalnuotas, seismiškai aktyvias, amžinojo įšalo ir uolėtas vietoves, kuriose pasireiškia ekstremalūs aplinkos reiškiniai“.

Rusija taip pat planuoja artimiausiu metu paleisti dar du dujotiekius, kurie padidins dujų tiekimą Europai, tuo pačiu aplenkiant Ukrainą.
TurkStream“ dujotiekiu, kurį V. Putinas ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas tikisi paleisti jau sausį, rusiškos dujos bus tiekiamos Turkijai.

Tuo tarpu „Nord Stream 2“, padvigubinsiantis rusiškų dujų eksportą į Vokietiją, manoma, pradės veikti kitų metų viduryje.