Pastaruoju metu vykusias demonstracijas surengė naujasis „sardinių judėjimas“, prie kurio prisideda daugiausiai jaunimas. Sardinės tapo protestų prieš „Šiaurės lygos“ lyderį Matteo Salvinį simboliu.

Buvusioje koalicinėje vyriausybėje su „Penkių žvaigždučių judėjimu“ jis ėjo vidaus reikalų ministro ir vicepremjero pareigas.

Studentai, jaunimas ir šeimos su vaikais dalyvavo eitynėse, kuriose raginta nesinešti plakatų politine tematika. Vietoj plakatų buvo matomi žuvies formos ženklai.

Susirinkusieji miesto aikštėje dainavo antifašistinę dainą „Bella Ciao“ ir skandavo šūkį „kiekviena sardinė turi teisę gyventi“.

Organizatoriai teigė, kad proteste Florencijoje dalyvavo 40 000 žmonių, tai kur kas daugiau nei prieš dvi savaites, kai susirinko 15 000 protestuotojų.

Naujasis judėjimas per pastarąsias dvi savaites surengė apie 10 demonstracijų Italijos Šiaurėje.

Sardinių judėjimą lapkričio 14 d. įkūrė keturi jauni anksčiau negirdėti aktyvistai iš Bolonijos, kurie nepritaria M. Salvinio politikai. Tai atsakas į šalies Šiaurėje stiprėjančią „Šiaurės lygos“ vadovaujamą dešiniųjų koaliciją.

Spalį „Šiaurės lyga“ pasiekė istorinę pergalę regioniniuose rinkimuose Umbrijoje, kur kairieji buvo valdžioje 50 metų.

Dabar M. Salvinis siekia pergalės kitame kairiųjų dominuojamame regione – Emilija-Romanijoje. Regioniniai rinkimai ten vyks sausio 26 d. ir apklausos rodo, kad „Šiaurės lygos“ kandidatai mestų iššūkį dabartinei centro kairės valdžiai.