Naftos turtinga karalystė ėmėsi liberalių reformų, įskaitant didesnių teisių suteikimą moterims, bet sulaukė griežtos kritikos dėl susidorojimo su disidentais ir pernai įvykdyto Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo Rijado konsulate Stambule.

Saudo Arabijai pirmininkaujant G-20, jos sostinėje kitų metų lapkričio 21–22 dienomis vyks pasaulio lyderių viršūnių susitikimas. Pirmininkavimą pažangiausių ekonomikų klubui ji perėmė iš Japonijos.

„Saudo Arabijos karalystė šiandien perima pirmininkavimą G-20, besitęsiantį iki viršūnių susitikimo Rijade“ 2020-aisiais, pranešė oficialioji Saudo Arabijos naujienų agentūra (SPA).

„Saudo Arabija, pirmininkaudama G-20, įsipareigoja tęsti darbus po Osakos [viršūnių susitikimo 2019-aisiais] ir skatinti daugiašalį sutarimą“, – priduriama jos pranešime.

Šalies faktinis lyderis sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas gyrė šią „unikalią galimybę“ prisidėti prie tarptautinio sutarimo, skelbia SPA.

Saudo Arabijoje iki viršūnių susitikimo vyks daugiau kaip 100 renginių ir konferencijų, įskaitant ministrų susitikimus, nurodė SPA.

„Kai Saudo Arabija perims pirmininkavimą G-20, ji taps pirmąja [arabiška] valstybe, vadovausiančia šiai tarpvyriausybinei institucijai“, – sakė idėjų kalvės „Global Solutions Initiative“ prezidentas Denisas Snoweris.

„Šis pirmininkavimas... susidurs su pagrindiniu paradoksu: globaliomis rizikomis, pavyzdžiui, klimato kaita, demokgrafiniais pokyčiais, tokiais kaip mažas gimstamumas, auganti gyvenimo trukmė ir senstančios visuomenės,.. bet augantis populizmas ir nacionalizmas užkerta kelią progresui daugiašaliu lygmeniu“, – teigė jis.

Teisių grupės ragino G-20 priklausančias šalis spausti Rijadą dėl vis griežtesnio susidorojimo su pasipriešinimu valdžiai, kai buvo įkalintos kelios aktyvistės, žurnalistai ir kiti politiniai disidentai.

Teisių gynėjai pirmadienį pranešė, kad Saudo Arabijoje buvo sulaikyti mažiausiai devyni akademikai, rašytojai ir aktyvistai, ir tai buvo naujausias susidorojimo su karalystės intelektualais epizodas per pastaruosius dvejus metus.

Aktyvistų teigimu, kai kurie iš sulaikytųjų vėliau buvo paleisti, bet liberalų sulaikymas tokiu metu, kai Rijadas garsiai kalba apie liberalias reformas, pabrėžia tai, ką stebėtojai vadina augančiomis represijomis ir autoritarizmu.

„Saudo Arabija žengia į pirmininkavimą G-20 nusiritus naujai taikių kritikų savavališkų areštų bangai, daug žmogaus teisių gynėjų tebesant už grotų ir praėjus vos metams po Jamalo Khashoggi siaubingo nužudymo“, – pranešime sakė žmogaus teisių grupės „Amnesty International“ direktorė Artimiesiems Rytams ir Šiaurės Afrikai Heba Morayef.

„G-20 pasaulio lyderiai privalo spausti princą Mohammedą, kad jis užtikrintų visas žmogaus teises, įskaitant žodžio laisvę, laisvę jungtis į asociacijas ir taikių susirinkimų laisvę“, – pridūrė ji.