Iš pareigų J. Muscatas pasitrauks, kai jo Leiboristų partija išsirinks naują lyderį, naujienų agentūrai AFP pranešė šaltiniai.

Šis pranešimas pasirodė pagrindiniam bylos įtariamajam 38-erių Yorgenui Fenechui pareiškus kaltinimus dėl bendrininkavimo žmogžudystėje.

Teismas taip pat nurodė įšaldyti Y. Fenecho turtą ir vėl paskyrė jam kardomąjį kalinimą.

Anot šaltinių Leiboristų partijoje, J. Muscatas atsistatydins, kai asmenims, atsakingiems už žurnalistės nužudymą, bus pateikti kaltinimai, ir kai partija išsirinks naują vadovą.

„Jis visuomet sakydavo, kad greitai pasitrauks, ir dabar jaučia, kad atėjo laikas tą padaryti“, – teigė vienas šaltinis.

Tačiau prieš tai premjeras nori, kad jam prižiūrint būtų išaiškinta žmogžudystė, sakė šaltiniai.

„Kai organizatoriui ar organizatoriams bus pareikšti kaltinimai teisme, jis planuoja paskelbti, kad atsistatydins ir kad sausio 18 dieną įvyks vadovybės rinkimai“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas šaltinis partijoje.

Šaltiniai nepatikslino, kada 45-erių J. Muscatas paskelbs apie savo atsistatydinimą ir ar tą padarys per televiziją, bet pabrėžė, kad premjeras pasitrauks ne vėliau kaip sausio 18-ąją.

Didėjantis spaudimas

Žinia apie J. Muscato ketinimą atsistatydinti pasirodė didėjant spaudimui iš D. Caruanos Galizios šeimos ir gatvėse protestuojančių žmonių, besipiktinančių premjero elgesiu šioje byloje.

Besiplečiantis žmogžudystės tyrimas sukrėtė šią nedidelę Viduržemio jūros salą ir pasiekė pačius aukščiausius politinius sluoksnius. Dėl žurnalistės nužudymo bylos šią savaitę atsistatydino du ministrai ir premjero administracijos vadovas Keithas Schembri.

Anot šaltinių, Y. Fenechas įvardijo K. Schembri kaip žmogžudystės organizatorių.

K. Schembri antradienį buvo suimtas, bet ketvirtadienį paleistas. Dėl to pasigirdo kaltinimų dangstymu.

J. Muscatas, kuris yra pažadėjęs atsistatydinti, jei tarp jo ir žurnalistės nužudymo bus rasta sąsajų, penktadienį pareiškė, kad lieka valdžioje. Žurnalistams jis sakė norįs, kad „ši byla būtų užbaigta man stebint“.

Tačiau D. Caruanos Galizios šeima, kuri kaltina premjerą ginant savo ilgametį administracijos vadovą, paragino jį trauktis.

„Kaip ir visa Malta, esame šokiruoti ir piktinamės Keitho Schembri paleidimu, – sakoma šeimos pareiškime. – Mažiausiai du liudytojai ir daugybė fizinių įrodymų rodo, kad Schembri dalyvavo mūsų žmonos ir motinos nužudyme.“

Jie apkaltino premjerą vaidinant „teisėją, prisiekusiuosius ir mirties bausmės vykdytoją nužudymo tyrime, kuriame iki šiol figūruoja trys artimiausi jo kolegos“.

Bandė šantažuoti

J. Muscatas penktadienį sakė nusišalinęs nuo sprendimo, ar suteikti teisinę neliečiamybę Y. Fenechui.

Vėliau premjeras teigė, kad pranešė policijai apie Y. Fenecho bandymą jį šantažuoti. Verslo magnatas esą grasino atskleisti teisėsaugai, kad premjeras neva yra susijęs su šia byla.

Y. Fenechas, turintis verslo interesų įvairiose srityse – nuo energetikos iki turizmo – praėjusią savaitę buvo areštuotas savo jachtoje.

Jis buvo areštuotas po įtariamo D. Caruanos Galizios nužudymo tarpininko taksi vairuotojo Melvino Theumos suėmimo. M. Theumai buvo pasiūlyta neliečiamybė mainais už informaciją apie su žmogžudyste susijusius asmenis.

Po verslininko arešto netrukus atsistatydino K. Schembri ir turizmo ministras Konradas Mizzi, o ūkio ministras Chrisas Cardona pareiškė „nusišalinąs“ nuo pareigų.

Populiari žurnalistė ir tinklaraštininkė D. Caruana Galizia, vadinta „vienos moters „WikiLeaks“, atskleidė postų dalijimo draugams ir pažįstamiems bei politinio ir verslo elito atstovų nesąžiningo ar nelegalaus elgesio atvejų.

Baiminasi dėl savo gyvybės

Žurnalistė tvirtino, kad K. Schembri ir K. Mizzi yra įsivėlę į korupciją, o atskiru atveju įvardijo ir Ch. Cardona.

Teisme paviešinti nutekinti elektroniniai laiškai rodytų, kad tiek K. Schembri, tiek K. Mizzi turėjo gauti pinigų iš Y. Fenecho kompanijos Dubajuje „17 Black“.

Pirmadienį Maltos teismas spręs, ar patenkinti Y. Fenecho prašymą nušalinti nuo bylos pagrindinį tyrėją Keithą Arnaud, kuris, kaip teigiama, taip pat turėjo glaudžių ryšių su K. Schembri ir premjeru.

Po to, kai buvo paleistas už užstatą, magnatas žurnalistams sakė, kad baiminasi dėl savo gyvybės.