Favoritais laimėti šiuos rinkimus laikomi finansų ministras Olafas Scholzas ir jo kampanijos partnerė Klara Geywitz. Jie abu pasisako už Socialdemokratų partijos (SDP) tolesnį dalyvavimą koalicijoje su A. Merkel centro dešiniąja Krikščionių demokratų sąjunga (CDU) iki visuotinių rinkimų 2021 metais.

Po 2017 metų parlamento rinkimų, neatnešusių aiškaus nugalėtojo, koalicijos sutartis buvo sudaryta tik pernai.

Su O. Sholzu ir K. Geywitz varžosi Saskia Esken ir Norbertas Walteris-Borjansas, griežtai kritikuojantys dabartinę koaliciją ir priklausantys SPD kairiajam sparnui.

Planuojama, kad balsavimo, kuriame turėjo galimybę dalyvauti 426 630 partijos narių, rezultatai bus paskelbti 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku. Naujieji lyderiai paaiškės artėjant gruodžio 6–8 dienomis Berlyne vyksiančiam SPD suvažiavimui, per kurį delegatai balsuos, ar partija turi pasilikti koalicijoje.

Vadovybės rinkimai buvo surengti atsistatydinus SPD ankstesnei lyderei Andreai Nahles po partijos prasto pasirodymo per gegužę vykusius Europos Parlamento rinkimus.

Vėliausios visuomenės apklausos rodo, kad SPD, per 2017 metų federalinius rinkimus likusi antra, dabar varžytųsi dėl trečios vietos su ultradešiniąja „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), o pirmosios dvi tikriausiai atitektų CDU ir žaliesiems.

Siekdama pagerinti savo įvaizdį SPD partijos nariams siūlo rinktis iš dviejų komandų, sudarytų iš moters ir vyro. Toks modelis, nukopijuotas nuo Žaliųjų partijos, buvo pritaikytas pirmąkart nuo SPD įkūrimo 1890 metais.

O. Scholzo ir K. Geywitz pergalė atneštų palengvėjimą A. Merkel, kanclerės poste dirbančiai jau 14 metų ir planuojančiai toliau vadovauti vyriausybei iki dabartinio mandato pabaigos 2021-aisiais.

„Bloga būklė“

O. Scholzui, kuris taip pat eina vicekanclerio pareigas, stinga charizmos. Jis buvo pramintas „Scholzomatu“ dėl savo kalbėjimo mechanišku tonu, bet yra laikomas lojaliu veikėju.

Tuo metu S. Esken ir N. Walteris-Borjansas kritikavo vyriausybės „juodojo nulio“ politiką neimti jokių naujų paskolų ir jos numanomą vengimą spręsti su klimato kaita susijusius iššūkius.

Jie yra palaikomi partijos jaunimo sparno ir aplinkosauginio judėjimo „Penktadieniai už ateitį“, įkurto švedų paauglės Gretos Thunberg ir Vokietijoje turinčio daug šalininkų.

Vis dėlto jiedu menkai žinomi visuomenei, todėl tai gali lemti prastus rezultatus per rinkimus.

Kad ir kokie būtų šeštadienį paaiškėsiantys balsavimo rezultatai, SPD problemos nebus išspręstos, nes partijos „būklė yra bloga“, savo vedamajame rašo savaitraštis „Der Spiegel“.

SPD „nesiūlo ilgalaikės politinės krypties, kaip įsivaizduoja rytojaus visuomenės funkcionavimą... [arba] kaip atrodys dirbančiųjų pasaulis]", sakė Berlyno laisvojo universiteto tyrėjas Gero Neugebaueris.

Atitrūkusi nuo savo „socialinių šaknų“ SPD atrodo esanti „mažai tikėtina alternatyva“ A. Merkel CDU, naujienų agentūrai AFP sakė ekspertas.

„SPD negalės atsinaujinti – nebent bus opozicijoje ir įgis naujų žmonių“, - teigė politikos ekspertas Klausas Schroederis.

Jis taip pat prognozavo, kad per 2021-ųjų rinkimus į valdžią ateis CDU ir žaliųjų koalicija.