Sprendimą uždaryti mokyklas ir universitetus šalies sostinėje vėlyvą penktadienio vakarą, po sušaukto komiteto dėl oro taršos posėdžio, paskelbė Teherano provincijos vicegubernatorius Mohammadas Taghizadehas.

„Dėl padidėjusios oro taršos vaikų darželiai, mokyklos, universitetai ir kitos aukštojo mokslo įstaigos Teherano provincijoje bus uždarytos“, – naujienų agentūra IRNA cituoja M. Taghizadehą.

IRNA teigimu, sostinėje buvo įvesta eismo ribojimo sistema, o sunkvežimiams visiškai uždrausta išvažiuoti į Teherano kelius.

Jauni, senyvo amžiaus, ir kvėpavimo takų problemų turintys žmonės buvo perspėti likti namuose, o šeštadienį taip pat atšaukti sporto renginiai. Šeštadienį Islamo Respublikoje yra darbo savaitės pradžia.

IRNA taip pat pranešė apie uždarytas mokyklas šiaurinėje Alborzo ir centrinėje Isfahano provincijoje. Mokyklos uždarytos ir Mešhedo, Urmijos bei Kumo miestuose.

Vyriausybinio portalo air.tehran.ir duomenimis, Teherane vidutinis sveikatai žalingų dalelių kiekis ore siekė 146 mikrogramus kubiniame metre.

Oro tarša dusino 8 mln. gyventojus turintį miestą jau kelias dienas, prognozuojama, kad smogo nebeliks tik pirmadienį, kai pradės lyti.

Anksčiau valstybinė Irano žiniasklaida skelbė, kad šalyje oro tarša sukelia beveik 30 tūkst. mirčių kasmet.

Oro taršos problema Teherane didėja žiemą, kai šaltas oras sulaiko kenksmingą smogą virš miesto net kelioms dienoms, o vėjo nėra, taigi, teršalai nėra išnešiojami. Toks procesas vadinamas temperatūros inversija.

Pasak Pasaulio banko, oro taršą Teherane sukelia sunkiasvorės transporto priemonės, motociklai, naftos perdirbimo gamyklos ir elektrinės.