„Ne paslaptis, kad Europa yra didžioji mano gyvenimo meilė ir visad ja liks“, - rašė jis penktadienį savo straipsnyje portale „Politico“. 64-erių liuksemburgietis šeštadienį po penkerių darbo metų perduos postą Ursulai von der Leyen.

„Praėję penkeri metai nebuvo iškylas. Buvo sunkių momentų, išlikusių mano atmintyje, ir buvo labai gražių atsiminimų apie labai ypatingus momentus“, - rašė J. C. Junckeris.

Kaips vienus sunkiausių laikotarpių jis įvardijo Graikijos krizę 2015-aisiais bei ES kritiškus referendumus Nyderlanduose, Danijoje, Šveicarijoje ir galiausiai Didžiosios Britanijos gyventojų sprendimą palikti ES.

„Per praėjusius penkerius metus aš dažnai jaučiausi kaip Europos šeimos terapeutas, kuris siekė, kad visi būtų laimingi“, - teigė J. C. Junckeris. Jis prisipažino, jog jam „plyšta širdis matant, kaip viena narė palieka mūsų Sąjungą“.

Kaip ryškiausius savo kadencijos momentus J. C. Junckeris, be kita ko, išskyrė 2015 metų Paryžiaus klimato kaitos susitarimą, 60-ąjį ES gimtadienį Romoje 2017-aisiais bei tarptinklinio ryšio mokesčių panaikinimą 2017 metais. Ypatingu komplimentu jis laikąs iš JAV prezidento Donaldo Trumpo lūpų išgirstus jo apibūdinimus „kietas riešutėlis“ ir „brutalus žudikas“.