„Surengėme konsultaciją su tarptautiniais partneriais, diplomatinio korpuso atstovais, pasiuntiniais. Jie pateikė iniciatyvą, kad nepaisant jų matomų opozicijos destruktyvių veiksmų mes susitiktume tam tikru dialogo formatu“, – penktadienį sakė I. Kobachidzė.

Pasak jo, „Sakartvelo svajonė“ paiso diplomatų nuomonės. Šeštadienį pirmąją dienos pusę prasidės valdžios ir opozicijos atstovų susitikimas.

„Susitikime dalyvaus diplomatinio korpuso atstovai, įvyks diskusija“, – sakė I. Kobachidzė. Jis nurodė, kad be kitų dalykų turi būti aptartas vadinamasis vokiškasis rinkimų modelis, kurį priimti siūlo opozicijos jėgos.

Tuo pačiu I. Kobachidzė pareiškė, kad „vokiškasis modelis“ prieštarauja Sakartvelo konstitucijai.

„Apsikeisime nuomonėmis šiuo klausimu. Pažiūrėsime, ką apskritai pasiūlys opozicijos atstovai. Šiandien bus galutinai patikslinti formatas ir susitikimo vieta“, – pridūrė jis.

Opozicijos protestai Sakartvele tęsiasi nuo lapkričio 14 dienos, kai valdančioji partija sutrukdė parlamente priimti įstatymą dėl proporcingojo atstovavimo sistemos 2020 metų rinkimams. Opozicija dėl to pareikalavo surengti pirmalaikius rinkimus, o valdančioji partija pareiškė, kad ši tema išsemta ir rinkimai įvyks numatytu laiku, 2020 metų spalį, pagal mišrią sistemą.

Opozicijos lyderiai savo ruožtu pareiškė, kad yra pasirengę nutraukti protesto akcijas, jei valdžia sutiks svarstyti pasiūlymą dėl rinkimų „vokiškojo modelio“, kuris, jų nuomone, yra teisingesnis.

Opozicinio Vieningojo nacionalinio judėjimo (VNJ) vienas iš lyderių Grigolas Vašadzė praėjusį pirmadienį sakė, kad opozicija valdančiajai partijai siūlo naują rinkimų sistemos modelį, pagal kurį rinkėjai balsuotų dėl partijų sąrašų, o partijų vietų parlamente skaičius proporcingai priklausytų nuo surinktų balsų skaičiaus.

„Ši sistema grindžiama „vokiškuoju modeliu“, bet atsižvelgiama į Sakartvelo tikrovę ir jis neprieštarauja šalies konstitucijai“, – tuomet žurnalistams sakė G. Vašadzė.

Jis pažymėjo, kad pagal opozicijos siūlomą modelį balsai būtų proporcingai paskirstomi visiems kandidatams, mažoritarinė sistema išliktų, bet egzistuotų daugiamandatės apygardos.

„Kiekvienas rinkėjas turės teisę į vieną balsą ir tokiu būdu balsai pasiskirstys teisingai“, – sakė G. Vašadzė.

Per opozicijos protesto akciją sulaikyti šeši žmonės

Sakartvelo sostinėje penktadienį per opozicijos organizuotą protesto akciją prie Nacionalinės bibliotekos policija už viešosios tvarkos pažeidimus sulaikė šešis žmones, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Anksčiau buvo pranešta, kad kelios dešimtys opozicijos lyderių ir jų šalininkų pabandė blokuoti įėjimą į Nacionalinės bibliotekos pastatą. Viename iš bibliotekoje vykusių renginių turėjo dalyvauti vicepremjerė ir teisingumo ministrė Tėja Culukiani.

Policininkai atstūmė opozicionierius ir atlaisvino įsėjimą į biblioteką. Per kilusį susistumdymą buvo sulaikyti šeši asmenys.