Jis taip pat žada spausti Rusiją įvykdyti su šiuo procesu susijusius įsipareigojimus.

„JAV remia Ukrainos pastangas taikiai sureguliuoti padėtį Rytų Ukrainoje. Mūsų parama Ukrainos suverenitetui išlieka nepakitusi; esame pasiryžę bendradarbiauti su savo sąjungininkais ir partneriais darant spaudimą Rusijai vykdyti savo įsipareigojimus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Pompeo.

Remiantis atitinkamu JAV Valstybės departamento pranešimu, paskelbtu prieš „Normandijos ketverto“ – Ukrainos, Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos – viršūnių susitikimą Paryžiuje, taip pat pabrėžiama, kad Vašingtonas pasirengęs ir toliau spausti Rusiją.

„JAV yra pasirengusios bendradarbiauti su savo sąjungininkais ir partneriais, siekdamos palaikyti spaudimą Rusijai, kad būtų įvykdyti Minsko susitarimai ir būtų pradėtas taikus Ukrainos suvereniteto Donbase sugrąžinimo procesas“, – nurodė institucija.

Valstybės departamento teigimu, tokia įvykių raida Rytų Ukrainoje būtų „pirmasis žingsnis siekiant atkurti visišką Ukrainos teritorinį vientisumą tarptautiniu mastu pripažintose sienose, įskaitant teritorinius vandenis“.

„JAV dar kartą pareiškia, kad tvirtai remia Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą gruodžio 9 dieną numatyto „Normandijos ketverto“ viršūnių susitikimo išvakarėse. Jame dalyvaus Ukraina, Prancūzija, Vokietija ir Rusija“, – pažymima pareiškime.

Jame taip pat nurodoma, kad Vašingtonas palankiai vertina Ukrainos valdžios siekį vykdyti esmines reformas ir užbaigti konfliktą Donbase.

Valstybės departamentas teigiamai apibūdino virtinę ukrainiečių prezidento Volodymyro Zelenskio iniciatyvų šiose srityse.

„Pastarosiomis savaitėmis Ukrainos prezidentas Zelenskis ėmėsi atsargių, bet sudėtingų žingsnių reformų ir taikos link. Visų pirma, jis ėmėsi diplomatijos siekdamas taikaus susitarimo. Jis taip pat atliko tolesnį pajėgų atitraukimą iš kontaktinės linijos [Rytų Ukrainoje]“, – sakoma Departamento pranešime.

„Jis sutvirtino teisės viršenybės principą, sukūrė sveikesnį investicinį klimatą ir modernizuoja gynybos sektorių“, – nurodė Departamento atstovai.

„JAV sveikina Ukrainos siekį vykdyti reformas, reikalingas ilgalaikiam saugumui ir klestėjimui užtikrinti“, – pabrėžiama pranešime.