193 institucijos valstybių narių diplomatams sutikus pagal Cheminio ginklo konvenciją draudžiamų medžiagų sąrašą atnaujinti pirmąkart nuo dokumento įsigaliojimo 1997 metais, salėje nuaidėjo aplodismentai.

„Šiandien mūsų gyvenime – svarbi akimirka“, – per organizacijos metinį susitikimą Hagoje pareiškė OPCW vadovas Fernando Ariasas.

„Tai yra pats pirmasis kartas, kai buvo atnaujintas Cheminio ginklo konvencijos priedas dėl cheminių medžiagų“, – sakė jis ir pridūrė, kad tai „parodo konvencijos gebėjimą prisitaikyti prie kintančių grėsmių“.

JAV Valstybės departamentas nurodė, kad jo atstovas susitikime Tomas DiNanno „sveikina bendrą sprendimą įtraukti „Novičiok“ į minimą sąrašą.

Vakarų valstybės įsitikinusios, kad už 2018 metų kovo mėnesį surengtą išpuolį, po kurio buvęs rusų dvigubas agentas S. Skripalis ir jo duktė Julija buvo atvežti į ligoninę kritinės būklės, atsakinga Maskva. Įtariama, kad jiedu buvo apnuodyti „Novičiok“.

Po kontakto su šia kovine medžiaga taip pat mirė viena britė, buvo sutrikdyta dar kelių žmonių, įskaitant vietos policininką, sveikata.

Maskva neigia kaip nors prisidėjusi prie šio incidento ir tvirtina sunaikinusi visas savo cheminių ginklų atsargas.

Kanada, Nyderlandai ir JAV pernai pasiūlė uždrausti visas „Novičiok“ tipo medžiagas, kurias sukūrė sovietų mokslininkai, dalyvavę SSRS cheminių ginklų programoje.

Rusija savo ruožtu tuomet pasiūlė uždrausti keletą „Novichok“ tipo chemikalų, kuriuos, jos teigimu, anksčiau sukūrė JAV.

Abi šalys daugelį mėnesių ginčijosi, kokias medžiagas reikėtų įtraukti į sąrašą, ir galiausiai pasiekė konsensusą tiek dėl Vakarų, tiek dėl Rusijos siūlymų, pranešė diplomatai.

Šis susitarimas buvo retas kompromisas per itin įtemptą susitikimą, per kurį Rusija nepritarė naujajam OPCW biudžetui, kadangi jo lėšomis bus finansuojama nauja komanda, galėsianti įvardyti cheminių atakų Sirijoje kaltininkus.