N. Sturgeon, vadovaujanti kairiosios pakraipos separatistinei Škotijos nacionalinei partijai (SNP), siekia išlaikyti galios pusiausvyrą Didžiojoje Britanijoje po gruodžio 12 dieną vyksiančių visuotinių rinkimų.

Ji apkaltino JK mastu veikiančias pagrindines partijas kurstant „nuolatinį chaosą“ nuo 2014 metų referendumo dėl Škotijos nepriklausomybės. Per tą plebiscitą 55 proc. rinkėjų pasisakė, kad Škotija turi likti Jungtinės Karalystės dalimi.

Kalbėdama Glazge atsistojusi ant pakylos su lentele „Sustabdykime „Brexit“, N. Sturgeon pareiškė: „Laikas perimti Škotijos ateitį į Škotijos rankas“.

Ji siekia surengti antrąjį nepriklausomybės referendumą 2020 metais.

650 vietų Britanijos parlamento žemuosiuose Bendruomenių Rūmuose 59 mandatai priklauso Škotijos rinkimų apygardoms, o 35 jų šiuo metu kontroliuoja SNP.

Naujos sudėties parlamente SNP tikisi tapti įtakinga jėga.

Pasak N. Sturgeon, ji nekurtų aljanso su dabartinio premjero Boriso Johnsono konservatoriais, bet paremtų leiboristų vyriausybę, jeigu ši patenkintų tam tikrus reikalavimus, pavyzdžiui, leistų surengti dar vieną plebiscitą dėl Škotijos nepriklausomybės ir sutiktų pašalinti iš regiono branduolinius ginklus.

„Yra visos galimybės, kad SNP galėtų išlaikyti galios pusiausvyrą, – sakė ji. – Būsime pasirengę kalbėtis su kitomis partijomis apie progresyviojo aljanso sudarymą“.

Apklausos rodo, kad B. Johnsono konservatoriai šiuo metu pagal populiarumą pirmauja visoje Britanijoje, tačiau lapkričio 20–22 dienomis Škotijoje atliktas „Panelbase“ sociologinis tyrimas rodo, kad SNP turi 40 proc. vietos rinkėjų palaikymą – tai yra, lenkia torius 12 procentinių punktų.

Leiboristų partija palaiko 20 proc. elektorato, o mažesnę Liberalų demokratų partiją – 11 procentų, atmetus neapsisprendusius respondentus.

Apklausus 1 009 Škotijoje gyvenančius respondentus, paaiškėjo, kad 45 proc. jų palaiko nepriklausomybę, o 47 proc. pasisakė prieš regiono suverenitetą.

Kalbėdama apie kovos su klimato kaita priemones, N. Sturgeon taip pat pareiškė, kad didžioji dalis būsimų pajamų už išgaunamą naftą ir dujas turėtų būti pervedamos į „neutralaus poveikio klimatui fondą“.

Ji apibūdino B. Johnsoną kaip „pavojingą ir netinkamą tarnybai“ politiką.

49 metų N. Sturgeon teigė, kad Škotijos priklausymas JK reiškia, kad apkarpomas jos biudžetas, „kovojama dėl įtakos Škotijos parlamentui; vaikai stumiami į skurdą; priimama katastrofiška „Brexito“ sutartis, neigiamai atsiliepsianti darbo vietoms, gyvenimo kokybei ir darbuotojų teisėms“.

Per 2016 metų JK „Brexit" referendumą Škotijoje dauguma nubalsavo už pasilikimą Europos Sąjungoje.

Pasak N. Sturgeon, jei B. Johnsonas ir toliau vadovaus Dauningo gatvei, „bus dar blogiau“.

„Čia tik pradžia“, – pabrėžė ji.