„Aš pateikiau atsistatydinimo pareiškimą. Tai yra orumo, o ne silpnumo gestas“, – pareiškė V. Dancila antradienį vakare po šešias valandas trukusio partijos valdybos susirinkimo.

Nuo 2018 metų sausio V. Dancila dirbo ministre pirmininke, o spalį jos vyriausybė pralaimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo parlamente.

Ji buvo PSD kandidatė prezidento rinkimuose ir sekmadienį vykusiame antrajame rinkimų rate surinko tik 34 proc. balsų.

Jos varžovas, dabartinis centro-dešinės šalies vadovas Klausas Iohannisas, iškovojo pergalę gavęs du trečdalius rinkėjų balsų.

„Dariau viską, kad užtikrinčiau gerą rezultatą prezidento rinkimuose, bet po konsultacijų su savo kolegomis supratau, kad partijai reikia naujos komandos su nauja programa“, – pareiškė V. Dancila.

Kaip pranešė Rumunijos žiniasklaida, antradienį vykusiame PSD susirinkime atsistatydino aštuoni iš 16 partijos pirmininkės pavaduotojų. Tai pasiuntė V. Dancilai ženklą, kad ji nebeturi pakankamos paramos ir nebegali toliau vadovauti.

Žemųjų parlamento rūmų pirmininkas Marcelis Ciolacu, laikinai stojęs prie PSD, kurios pirmtakė buvo Komunistų partija, vairo.

Prieš šešias savaites žlugus V. Dancilos vyriausybei, ją pakeitė centro dešinės Nacionalinės liberalų partijos (PNL) vadovaujama administracija. K. Iohannisas taip pat priklausė PNL.

Manoma, kad V. Dancilą, buvusią parlamento narę, į premjerės postą įtaisė buvęs PSD lyderis Liviu Dragnea, šiemet įkalintas už korupciją.

Vienas svarbiausių PSD uždavinių bus išsirinkti naują partijos vadovybę, artėjant 2020 metų vietos valdžios ir parlamento rinkimams

Po diktatoriaus Nicolae Ceausescu režimo žlugimo 1989 metais Socialdemokratų partija dominavo Rumunijos politiniame gyvenime, tačiau pastaraisiais metais rinkėjų parama jai ėmė mažėti visoje šalyje, įskaitant ir PSD tradicinius bastionus kaimiškose vietovėse.