Gamtinių išteklių turtingos Pietų Afrikos valstybės 1,3 mln. rinkėjų renka prezidentą ir Nacionalinės Asamblėjos narius.

SWAPO sukrėtė korupcijos skandalas; jos populiarumui taip pat pakenkė ekonomikos silpnėjimas. Be to, daugiau kaip 700 tūkst. iš 2,5 mln. šalies gyventojų yra užsiregistravę pagalbai dėl regioną paveikusios sausros gauti.

Su prezidentu Hage Geingobu varžosi žmogus iš jo paties partijos, kuris rinkimuose dalyvauja kaip nepriklausomas kandidatas. Dr. Panduleni Itula orientuojasi į jaunimą, kurio maždaug 46 proc. neturi darbo. Šiuose rinkimuose dalyvauja daugiau kaip 400 tūkst. rinkėjų, gimusių po Namibijos nepriklausomybės nuo Pietų Afrikos Respublikos (PAR) paskelbimo.

P. Itula paskutinę minutę pateikė teisinį skundą dėl elektroninių balsavimo mašinų, bet jis buvo atmestas. Namibija yra pirmoji Afrikos valstybė į pietus nuo Sacharos, naudojanti tokias mašinas.

H. Geingobas atidavęs savo balsą pavadino rinkimus varžybomis, o ne karu, pranešė visuomeninis transliuotojas NBC.

Jei nė vienas kandidatas į prezidentus negaus daugiau kaip 50 proc. balsų, gali prireikti beprecedenčio antrojo rinkimų rato.

Per praėjusius rinkimus 2014 metais SWAPO gavo 80 proc. balsų – daugiausiai per visą istoriją, o H. Geingobas prezidento rinkimuose surinko 87 proc. balsų.

Valdančiąją partiją šį mėnesį supurtė dviejų ministrų atsistatydinimas apkaltinus didžiausią Islandijos jūros produktų kompaniją „Samherji“ kyšių davimu Namibijos politikams ir pareigūnams – už galimybę naudotis Namibijos žvejybos kvota, kuri drauge su kasyba yra labai svarbi šalies ekonomikai.

Politikos analitikai nesitiki, kad šis skandalas labai paveiks rinkimus, nes daug žmonių jau yra apsisprendę.

Tarp kitų kandidatų yra pirmoji moteris, pretenduojanti į Namibijos prezidento postą, Esther Muinjangue.

McHenry Venaani vadovaujamas opozicinis Liaudies demokratinis judėjimas (PDM) per rinkimų kampaniją daugiausiai dėmesio skyrė SWAPO dviejų trečdalių daugumai parlamente, kuri, pasak M. Venaani, prisidėjo prie nebaudžiamumo ir kyšininkavimo.

Bernaduso Swartbooi vadovaujamas Bežemių žmonių judėjimas (LPM) daugiausiai dėmesio skyrė žemės nusavinimui Namibijoje, kur nelygybė yra viena didžiausių pasaulyje.