Demokratų kontroliuojamų Atstovų Rūmų nariai pastarąsias dvi savaites rengė viešas liudytojų, įskaitant Baltųjų rūmų pareigūnus ir diplomatus, apklausas dėl įtarimų, kad D. Trumpas piktnaudžiavo įgaliojimais spausdamas Ukrainą pradėti tyrimus, kurie būtų jam naudingi politiškai.

Pasibaigus šiam etapui, Teismų komitete, kuris turi nuspręsti, ar parengti apkaltos straipsnius – oficialius kaltinimus prezidentui, gruodžio 4 dieną 10 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku rengiamas pirmas viešas posėdis, pranešė komiteto pirmininkas Jerry Nadleris.

„Komitetas kviečia jus dalyvauti apkaltos tyrime, nes komitetas vykdo savo konstitucines pareigas“, – sakė J. Nadleris laiške D. Trumpui.

Per posėdžius Teismų komitete bus svarstomas „istorinis ir konstitucinis apkaltos pagrindas“ bei tai, „ar jūsų įtariami veiksmai leidžia Atstovų Rūmams vykdyti savo įgaliojimus priimti apkaltos straipsnius“, teigiama laiške.

Atstovų Rūmų praėjusį mėnesį patvirtintos procedūrinės taisyklės numato, kad D. Trumpas turi būti pakviestas dalyvauti Teismų komiteto posėdžiuose, o „prezidento teisininkas gali apklausti bet kurį iškviestą liudytoją“.

J. Nadleris savo laiške D. Trumpui priminė, kad jei jis ir toliau neleis savo administracijos darbuotojams liudyti ar pateikti dokumentus, kurių prašo tyrėjai, komiteto pirmininkas gali „imtis atitinkamų priemonių“, pavyzdžiui, atmesti prezidento prašymus apklausti liudytojus.

Tyrimui vadovaujantys demokratai kiek anksčiau sakė, kad gali pateikti savo ataskaitą dėl prezidento nusižengimų jau kitą savaitę, kai Kongresas vėl susirinks po Padėkos dienos atostogų.

Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto vadovas Adamas Schiffas pirmininkavo dvi savaites trukusiems dramatiškiems viešiems posėdžiams, kurie, pasak jo, atskleidė „gausybę įrodymų“, nors D. Trumpas ir jo administracija esą bandė trukdyti tyrimui.

A. Schiffas pareiškė, kad tie įrodymai „aiškiai rodo“, jog Baltųjų rūmų šeimininkas susiejo galimybę surengti susitikimą su nauju Ukrainos prezidentu ir itin reikalingą JAV karinę pagalbą su Kijevo pažadu pradėti tyrimus, kurie padėtų perrinkimo siekiančiam D. Trumpui 2020-ųjų rinkimuose.

Be kita ko, skelbiama, kad Kijevas sulaukė prašymo ištirti vieną Ukrainos energetikos bendrovę, kurios valdyboje dirbo Hunteris Bidenas, potencialaus D. Trumpo varžovo kitų metų rinkimuose Joe Bideno sūnus.

Pastaraisiais mėnesiais D. Trumpas Bidenus vadino „korumpuotais“, nors nebuvo jokių įrodymų, kad ši šeima būtų padariusi ką nors nusikalstama, kas būtų susiję su Ukraina.