Gynybos ministerija nurodė, kad raketinis kompleksas su hipergarsiniu sparnuotuoju bloku „Avangard“ buvo parodytas grupei amerikiečių inspektorių, kurie lankėsi Rusijoje lapkričio 24–26 dienomis, vykdant skaidrumo priemones, numatytas naująja Strateginės ginkluotės mažinimo (START) sutartimi.

Ministerija pridūrė, kad „Avangard“ kompleksų kovinis budėjimas prasidės gruodį.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apie „Avangard“ ir kitų perspektyvių ginkluotės sistemų sukūrimą paskelbė 2018 metais. Jis pažymėjo, kad „Avangard“ hipergarsinis blokas gali staigiai manevruoti ir išvengti priešininko oro erdvės gynybos priemonių.

Kariškiai sakė, kad „Avangard“ pajėgus skristi 27 kartus greičiau už garsą. V. Putinas teigė, kad šios sistemos sukūrimas yra technologinis proveržis, savo reikšme prilygstantis 1957 metais Sovietų Sąjungos įvykdytam pirmojo dirbtinio Žemės palydovo paleidimui.

Yra žinoma, kad „Avangard“ nešančiosios sistamos vaidmenį iš pradžių atliks tarpžemyninės balistinės raketos „UR-100 UTTCh“ (pagal NATO klasifikaciją – „SS-19 mod. 2 Stiletto“). Vėliau jų nešėjomis taps Rusijos naujosios balistinės raketos „RS-28 Sarmat“.