Ukrainos gynybos ministerijos karinės žvalgybos atstovas spaudai Vadymas Skibickis lapkričio 25 dieną pareiškė, kad Eduardas Matiucha Kijevui net penkerius metus teikė informaciją, kas vyksta Ukrainos nebekontroliuojamose teritorijose.

E. Matiucha paaiškino, kad sugrįžo į Ukrainos kontroliuojamas teritorijas, nes sėkmingai užbaigė separatistų kontroliuojamoje Horlivkoje – pramoniniame mieste, kur iki karo gyveno per 267 tūkst. žmonių – vykdytą žvalgybinę misiją.

E.Matiucha mero poste išbuvo ne tiek ir ilgai, nes kilo konfliktas tarp priešiškai nusiteikusių separatistų grupių. Viena iš jo užduočių ir buvo tokio konflikto inicijavimas, siekiant destabilizuoti padėtį.

Nepaisant to, jam pavyko pelnyti prorusiškai nusiteikusių separatistų prielankumą, jis tapo pirmuoju Horlivkos komunistų partijos sekretoriumi, sako V. Skibickis.

Jam pavyko užmegzti santykius su Rusijos Komunistų partija ir per tuos ryšius išsiaiškinti, kokią politiką Rusija vykdo separatistiniuose Donecko ir Luhansko regionuose. Dalį minėtųjų regionų separatistai kontroliuoja nuo 2014 metų balandžio.

Kijevo ir Maskvos santykiai įtempti nuo tada, kai Rusija aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį ir rytinėse teritorijose pradėjo kurstyti separatizmą. Nuo konflikto pradžios 2014 metais ten žuvo per 13 tūkst. žmonių.

Prieš karą ir iki 2013 metų lapkričio E. Matiucha buvo Horlivkos vicemeras.