Rytų Vokietijoje pareigūnai sukelti ant kojų nuo pirmadienio, kai ankstų rytą į Dresdeno karališkuosiuose rūmuose esantį „Žaliąjį skliautą“ įsilaužę vagys įvykdė, kaip skelbia žiniasklaida, didžiausią visų laikų meno kūrinių vagystę.

Policija prašo gyventojų, mačiusių arba turinčių kokios nors informacijos apie šį apiplėšimą, su jais susisiekti. Pareigūnai taip pat paskelbė iš muziejaus pavogtos brangenybių kolekcijos, priklausiusios XVIII amžiaus Saksonijos kurfiurstui, Lenkijos karaliui ir Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Augustui II, nuotraukas.

Tarp dingusių brangenybių yra kardas su devyniais dideliais ir 770 mažesnių deimantų inkrustuota rankena bei lankas, puoštas 662 briliantais.

Tyrėjai taip pat paskelbė saugumo kamerų padarytą neįtikėtiną įrašą, kuriame matyti du vyrai. Įraše užfiksuota, kaip vienas iš jų kirviu daužo muziejaus stendą.

Vaizdo stebėjimo kameros užfiksavo Drezdeno muziejaus apiplėšimo akimirkas

Policijos teigimu, tai buvo žaibiškas apiplėšimas.

Vaizdo stebėjimo kameros įamžino, kaip pirmadienį anksti ryte vagys apiplėšė Drezdeno „Žaliojo skliauto“ muziejų: pavogti trys XVIII a. juvelyrinių dirbinių komplektai su deimantais, rubinais ir smaragdais.

Vaizdo medžiagoje matyti du vyrai, kurie įsilaužė į baroko stiliaus muziejų per langą su grotomis. Pirmadienio popietę Saksonijos policijos pareigūnai paviešino vaizdo įrašo dalį, kurioje nufilmuota, kaip vagys sudaužo vieną iš trijų ekspozicinių vitrinų ir paima viduje buvusius papuošalų komplektus.

Nusikaltėlių gauja

Ankstų pirmadienio rytą prieš įsilauždami į rūmus nusikaltėliai padegė netoli muziejaus esantį elektros skydą ir išjungė muziejaus signalizaciją, sakė policija.

Nors elektros tiekimas buvo atjungtas, stebėjimo kameros vis tiek nufilmavo du apiplėšimą įvykdžiusius įtariamuosius.

„Viskas truko vos kelias minutes“, – sakoma policijos pranešime.

Po to įtariamieji pabėgo automobiliu „Audi A6“ ir iki šiol slapstosi.

Automobilis, kuris veikiausiai buvo skirtas pabėgimui, vėliau buvo rastas kitoje miesto vietoje, nurodė pareigūnai. Jį apžiūrintys ekspertai ieško kokių nors įkalčių, galinčių padėti rasti nusikaltėlius.

Pirmadienį vakare Dresdeno policijos viršininkas Joergas Kubiessa interviu transliuotojui ZDF sakė, kad šį nusikaltimą galėjo įvykdyti „nusikaltėlių gauja“.

Dresdeno policija taip pat palaiko kontaktą su Berlyno kolegomis, ieškodama galimų ryšių su kita panašia brangenybių vagyste sostinėje prieš dvejus metus.

2017 metais iš Berlyno Bodės muziejaus buvo pavogta 100 kg sverianti 24 karatų milžiniška aukso moneta. Dėl šios vagystės veliau buvo teisiami keturi vyrai, susiję su liūdnai pagarsėjusia Berlyno nusikaltėlių gauja.

Tačiau moneta iki šiol nesurasta. Didėja susirūpinimas, kad pirmadienį iš muziejaus plėšikų išneštas lobis taip pat gali būti prarastas visiems laikams.