Pasak „Reuters“, Turkijos S-400 sistemų pirkinys iš Rusijos jau sukėlė didelį JAV susierzinimą, už tai šalis buvo pašalinta iš F-35 naikintuvų programos, kurioje Ankara dalyvavo kaip gamintoja ir pirkėja.

Vašingtonas taip pat perspėjo apie galimas JAV sankcijas Turkijai, nes pastarosios raketinės sistemos yra nesuderinamos su NATO, kuriam Turkija priklauso, gynybos įrenginiais, tačiau sankcijų kol kas nebuvo skirta.

Aukšto rango JAV Valstybės departamento pareigūnas praėjusią savaitę sakė, kad Turkija privalo atsikratyti S-400 sistemų, kurias jau nusipirko, tam, kad nors kiek pataisytų susidariusią situaciją.

Tačiau A. Michejevas teigė, kad Maskva ir Ankara aktyviai įsitraukė į derybas dėl galimybės Ankarai laikytis varianto, kuris buvo numatytas pirminiame sutarties variante – pagal jį Ankarai ateityje būtų pristatyta dar S-400 sistemų. Pokalbis buvo orientuotas daugiausiai į finansinius klausimus.

„Tikimės, kad pirmoje 2020 metų pusėje pasirašysime kontrakto dokumentus, – sakė A. Michejevas, o jo komentarą citavo RIA naujienų agentūra. – Tačiau noriu pabrėžti, kad karinis–techninis bendradarbiavimas su Turkija nėra apribotas tik S-400 tiekimu. Turime didelių ateities planų“.

A. Michejevas teigė, kad, jei būtų pasirašytas susitarimas, jame būtų įtraukta nauja S-400 partija ir faktas, kad kai kurios sistemos dalys galėtų būti gaminamos Turkijoje.

Jis teigė, kad dar per anksti tikslinti, kurios sistemų dalys galėtų būti gaminamos Turkijoje ir kokiais kiekiais.

Ankara pirmąją S-400 sistemų siuntą gavo liepos mėnesį. Kol kas jos nėra aktyvuotos, nors pirmadienį Turkijos žiniasklaidos priemonės paskelbė, kad virš šalies skris F-16 naikintuvai ir bus atliekamas naujųjų sistemų bandymas.

Pirmadienį naujienų agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad Turkija pradeda testuoti Rusijos pristatytų oro erdvės gynybos sistemų S-400 radarus.

Pasak agentūros informuoto šaltinio, bandymus nuspręsta atlikti pirmadienį ir antradienį Ankaroje. Tikrinant radarų veikimą planuojama naudoti Turkijos karinius lėktuvus.

Anksčiau buvo pranešta, kad Turkija turėtų baigti rengti S-400 eksploatavimo specialistus iki metų pabaigos.

Turkija įsigijo iš Rusijos keturis priešlėktuvinės gynybos kompleksus, kurių vertė siekia 2,5 mlrd. JAV dolerių (22,7 mlrd. eurų).

Dėl šio sandorio JAV pašalino Turkiją iš naikintuvų F-35 gamybos programos. Vašingtonas nuogąstauja, kad Rusija per sistemas S-400 gali rinkti informaciją apie šiuos naujos kartos orlaivius.

Lapkričio viduryje JAV prezidentas Donaldas Trumpas po derybų su kolega turku Recepu Tayyipu Erdoganu išreiškė viltį, kad rusiškos ginkluotės įsigijimo „problema“ bus išspręsta. D. Trumpas tuomet taip pat pabrėžė, kad Ankara yra svarbi Vašingtono ir NATO sąjungininkė.

Turkijos vyriausybė atmetė reikalavimą atsisakyti S-400.

Praėjusią savaitę vienas aukšto rango Valstybės departamento pareigūnas pareiškė, kad JAV turi „daug galimybių taikyti sankcijas Turkijai“, jei Ankara neatsisakys rusiškų gynybos sistemų.