Nelaimė įvyko pirmadienio vakarą, kai pajėgos buvo įsitraukusios į kautynes su džihadistų kovotojais, kurie pastarosiomis savaitėmis surengė šiaurinėje Malio dalyje virtinę aukų pareikalavusių išpuolių, nurodė Eliziejaus rūmai.

„Prezidentas su didžiule pagarba sveikina šių karių atminimą... kurie neteko savo gyvybių operacijos metu ir žuvo už Prancūziją sunkioje kovoje prieš terorizmą Sahelyje“, – sakoma pranešime.

Tarp žuvusiųjų buvo šeši karininkai ir kapitonas kapralas. Tai yra daugiausia aukų pareikalavusi nelaimė nuo 2013 m., kai Prancūzija pradėjo karinę operaciją Malyje prieš islamistus.

Iš viso nuo intervencijos į Malį pradžios šalyje žuvo 38 Prancūzijos kariai.

„Barkhane“ operacijoje Malyje dalyvauja apie 4 500 Prancūzijos karių, kurie daugiausia užsiima vietos saugumo pajėgų apmokymais, tačiau taip pat dalyvauja ir operacijose prieš džihadistus.
Gynybos ministrės Florence Parly teigimu, dėl sraigtasparnių susidūrimo ore pradėtas tyrimas.

Žiniasklaidos šaltinių gynybos ministerijoje teigimu, „Tiger“ atakos sraigtasparnis susidūrė su didesniu „Cougar“ transporto sraigtasparniu.

„Žuvo už Prancūziją“


Šis incidentas pareikalavo daugiausia Prancūzijos kariuomenės aukų nuo 1983 m., kai per išpuolį Beirute žuvo 58 prancūzų kariai.

Prancūzijos prezidentas „lenkiasi aukų šeimų ir mylimųjų skausmui ir reiškia giliausią užuojautą bei užtikrina juos dėl nepajudinamo prancūzų tautos solidarumo“, sakoma Prezidentūros pranešime.

Emmanuelis Macronas taip pat pasveikino „visų Sahelyje kovojančių Prancūzijos karių drąsą ir jų ryžtą tęsti savo misiją“.

Nuo lapkričio pradžios Malio islamistai surengė daug išpuolių prieš kariuomenės postus ir kitus taikinius. Išpuoliuose per kelias dienas lapkričio pradžioje žuvo per 50 žmonių.

Malio prezidentas Ibrahimas Boubacaras Keita po išpuolių įspėjo, kad ant kortos stovi šalies stabilumas ir paragino gyventojus palaikyti su džihadistais nesusitvarkančią šalies kariuomenę.
Malis yra viena iš šalių, kuriose nuo 2012 m. pradėjo veikti įvairios džihadistų grupuotės. Afrikos Sahelio regione, be Malio, nuo islamistų kenčia ir Nigeris, Burkina Fasas, Nigerija ir Čadas.