Kremliaus ir V. Zelenskio kanceliarijos pranešimuose pažymima, kad pokalbio metu buvo aptartos Rusijos, Ukrainos ir Europos Sąjungos derybos dėl rusiškų dujų tolesnio tiekimo klientams Europoje per Ukrainos teritoriją einančius dujotiekius. 2009 metais kilus ginčui tarp Maskvos ir Kijevo daugelis Europos šalių žiemos viduryje iš dalies liko be dujų.

Pasak V. Zelenskio biuro, Ukrainos prezidentas taip pat pareikalavo, kad Rusija grąžintų dokumentus, turėjusius būti trijuose ukrainiečių kariniuose laivuose, kuriuos pernai užėmė Rusija ir kurie praėjusią savaitę buvo sugrąžinti Ukrainai.

Nė viename iš pranešimų nebuvo užsiminta apie gruodžio 9 dieną Paryžiuje planuojamą susitikimą su Prancūzijos ir Vokietijos lyderiais. Šio viršūnių susitikimo tikslas – išspręsti konfliktą tarp Ukrainos pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų.

Aptarė dujų tranzito pratęsimą ir tiekimą Ukrainai


Ukrainos prezidento V. Zelenskio iniciatyva pirmadienį įvyko jo pokalbis telefonu su V. Putinu, per kurį buvo išsamiai aptartos rusiškų gamtinių dujų tranzito per Ukrainą pratęsimo ir jų tiesioginio tiekimo Ukrainai perspektyvos, pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.

„Sutarta tęsti ryšius įvairiais lygiais“, – teigiama pranešime.

Kaip teigiama Ukrainos prezidento kanceliarijos pranešime, per pokalbį taip pat buvo paliestas derybų dėl dujų trišaliu Ukrainos-Rusijos-ES formatu klausimas.

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas, Rusijos ir Ukrainos derybų dėl dujų tarpininkas, Marošas Šefčovičius praėjusią savaitę pareiškė, jog išeitis iš derybų aklavietės turėtų būti ieškoma aukščiausiame lygyje – dėl to turi kalbėtis šių dviejų šalių prezidentai.

Pasak M. Šefčovičiaus, toks pokalbis galėtų įvykti per gruodžio 9-ąją Paryžiuje numatytą vadinamojo „Normandijos ketverto“ – Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos – viršūnių susitikimą.

Dabartinė Rusijos ir Ukrainos sutartis dėl dujų tranzito baigs galioti šių metų pabaigoje.