„Aš ir [Borisui] Jelcinui, ir Vladimirui Vladimirovičiui [Putinui] dažnai kalbėdavau, kai aptarinėdavome kokias nors problemas: „Kaliningradas – tai mūsų regionas, už jį buvome ir esame atsakingi visų pirma mes, o ne Rusija“, – sakė Baltarusijos prezidentas.

Pasak jo, V. Putinas teigė, kad šioms mintims neprieštarauja.

Baltarusijos prezidento teigimu, abu regionai yra artimi tiek geografiškai, tiek istoriškai, o jų gyventojai siekia užmegzti visiems naudingus tarpusavio ryšius.

A. Lukašenka pridūrė, kad Sovietų Sąjungos laikais „pačiu aukščiausiu lygmeniu buvo daugybė kalbų“ dėl regiono prijungimo prie Baltarusijos.

„Tikriausiai gerai, kad tai neįvyko, nes Krymą prijungė prie Ukrainos, ir paaiškėjo, kad tai buvo padaryta „neteisingai“, – pabrėžė Baltarusijos prezidentas.

Nepaisant to, Minskas tikisi glaudesnio bendradarbiavimo daugelyje sektorių, pridūrė A. Lukašenka. Jo teigimu, tarp veiklos sričių, kuriose galima tikėtis vaisingesnio darbo, yra inžinerijos pramonė ir statyba.

Baltarusijos prezidentas pridūrė, kad Baltarusija pasirengusi dalyvauti įgyvendinant tokius projektus kaip jūrų uosto Kaliningrado srityje statyba, kalio trąšų gamyklos, muziejų komplekso „Primorskoje kalco“ statyba. Baltarusija galėtų, pavyzdžiui, tiekti statybai reikalingą transportą.

2018 metų gruodžio duomenimis, Kaliningrado srities ir Baltarusijos prekybos apimtys nuo sausio iki rugsėjo siekė 246 milijonus eurų. Tai 2,1 karto lenkia to paties laikotarpio 2017 metais duomenis, praneša „RBK Kaliningrad“.