Apytikriai 200 privačios Rusijos karinės kompanijos, turinčios akivaizdžių ryšių su Kremliumi, samdinių atsitraukė po to, kai dešimt jos karių žuvo nepavykusių operacijų metu, pakliuvę į pasalą, o kai kuriems jų buvo nukirstos galvos. Per tris mėnesius, praėjusius nuo „Vagner“ dislokavimo pačioje Mozambiko šiaurėje, islamistinių smogikų užpuolimų padažnėjo, jie tapo žiauresni, rašoma vietinėse ataskaitose.

„Kai kurie „Vagner“ kariai žuvo „draugiškos ugnies“ metu (nepageidautina ugnis, atvejis, kai saviškiai ar sąjungininkai netyčia apšaudo saviškius) – kai buvo prarastas pasitikėjimas pakvietusiąja šalimi, Mozambiko ginkluotosiomis pajėgomis, – rašo leidinys. – Jie kovoja tankiu mišku apaugusioje Delgado kyšulio provincijoje – nuskurdusiame ir izoliuotame regione trapiausioje pietinės Afrikos valstybėje, kurios pakrantėje aptikti didžiuliai dujų telkiniai.“

63 m. Eebenas Barlow, įsteigęs „Executive Outcomes“ – vieną pirmųjų šiuolaikinių privačių kariuomenių – sakė leidiniui „The Times“, kad užsienio kovotojų bandymas „pritaikyti europietišką ar rusišką strategiją Afrikos konflikte yra tiesus kelias į katastrofą“.

Šį mėnesį buvo užregistruoti 25 incidentai. Pietų Afrikos Respublikoje įsikūrusi terorizmo specialistė Jasmine Opperman nurodė, kad rusai jaučiasi izoliuoti ir pažeidžiami, ir pridūrė: „Vagner“ grupė buvo nusiųsta į audros epicentrą – ir jie bejėgiai, o priešas kasdien vis stiprėja.

Markas Galeottis, Rusijos saugumo analitikas, pažymėjo, kad ši šešėlinė kompanija tapo populiariu ir prieinamu pasirinkimu Afrikos šalių lyderiams pagyvėjusioje privačioje saugumo rinkoje.

M. Galeottis sieja „Vagner“ grupės žmogiškųjų nuostolių augimą su didėjančia ekspansija, kurios tikslas – tarptautinių Rusijos ambicijų tenkinimas.

Dėl to priimant naujokus taikomi nebe tokie griežti atrankos kriterijai kaip anksčiau, – aiškina „The Moscow Times“.

„Viena iš įmonių, kuri pralaimėjo konkurse dėl pelningos sutarties su Mozambiku, buvo OAM, vadovaujama Johno Gartnerio, kuris tarnavo specialiajame buvusios Rodezijos būryje.

J. Gartneris „The Times“ papasakojo, kad jis siūlė dislokuoti 50 žmonių, kurių kiekvienam turėjo būti mokama po 15-25 tūkst. dolerių (13,5–22,6 tūkst. EUR) per mėnesį alga.

Pasak jo, „Vagner“ įkainiai buvo gerokai mažesni, bet rusai akivaizdžiai neįvertino darbo mastų. J. Gartnerio teigimu, jų pasitraukimas į Nakalos uostamiestį, esantį už 360 mylių (apytikriai 580 km) į pietus nuo sukilėlių judėjimo židinio, suteiks jiems galimybę „persigrupuoti, pasipildyti atsargas ir peržiūrėti savo strategiją, rašoma straipsnyje.

DELFI spalio pabaigoje jau rašė, kad Mozambiko šiaurėje žuvo penki samdiniai iš privačios Rusijos karių kariuomenės „Vagner“. Apie tai pranešė vietos nepriklausomas leidinys „Carta de Mocambique“, remdamasis savo šaltiniais.

Terorizmo tyrimų ir analizės konsorciumo ekspertė J. Opperman, remdamasi anoniminiais šaltiniais, pranešė, kad puolimo metu buvo sudeginti trys vyriausybiniai automobiliai.
„Carta de Mocambique“ duomenimis, incidentas įvyko spalio 29 d. Kabo Delgado provincijoje. Skelbiama, kad kolona su rusų samdomais kariais pateko į vietos radikalių islamistų pasalą.
Žuvo 20 Mozambiko kariuomenės karių ir penki rusų kariai.
Teigiama, kad žuvusiems nupjovė galvas.

Rusijos privati saugumo firma „Vagner“ apibūdinama kaip šešėlinė Kremliaus kariuomenė, kurios samdiniai veikia daugelyje karštųjų pasaulio taškų.

Kūnai buvo nugabenti į Muedos miesto ligoninę. Oficiali informacija apie Rusijos piliečių žūtį Afrikoje nepasirodė. Rusijos Federacijos ambasada Mozambike paskelbė, kad žinia apie penkių rusų žūtį nustebino.

Ambasada tvirtino šiuo klausimu informacijos neturinti.
„Neturime jokios informacijos. Patys sužinojome iš žiniasklaidos ir labai nustebome“, – „Interfax“ teigė Rusijos diplomatinė atstovybė.

Mozambikas yra viena iš kelių dešimčių Afrikos valstybių, kuriose Rusija pastaraisiais metais bando sustiprinti savo įtaką užmegzdama naują ekonominį bendradarbiavimą, finansuodama Afrikos režimus, tiekdama karinę techniką ir personalą.

Įtaką bandoma daryti ir pasitelkiant Rusijos privačių karinių kompanijų samdinius. Kremliaus geopolitinių interesų sąraše yra daugiau nei 30 Afrikos šalių. Mažiausiai dvidešimtyje iš jų jau dirba Rusijos kariniai ekspertai ir samdiniai.

Spalio pradžioje britų leidinys „The Times“ paskelbė, kad rusų samdiniai iš „Vagner“ atvyko į Mozambiką, kad palaikytų vietos režimą.

„The Times“ rašė, kad tai naujausias pavyzdys, kaip Afrikos vyriausybės kreipiasi į Maskvą, kad išspręstų savo problemas, leisdamos Kremliui didinti savo įtaką regione. Skelbta, kad Mozambike Rusijos samdiniai padės vyriausybei kovoti su džihadistais. Į šalį atvyko apie 200 kovotojų kontingentas.