Šios Niujorke įsikūrusios organizacijos Izraelio ir Palestinos skyriaus direktorius JAV pilietis Omaras Shakiras kaltinimus neigia ir kaltina Izraelio vyriausybę bandymu užtildyti ir delegitimizuoti asmenis, kritikuojančius jos elgesį su palestiniečiais.

Pirmadienio popietę numatyta O. Shakiro deportacija būtų pirmas pareigūno išsiuntimas iš šalies pagal 2017 metais priimtą įstatymą, leidžiantį deportuoti Izraelio prekių ir paslaugų boikotą palaikančius užsieniečius, skelbia vyriausybė.

Europos Sąjunga, Jungtinės Tautos ir kitos organizacijos kritikuoja artėjantį išsiuntimą. JT perspėja dėl „mažėjančios erdvės žmogaus teisių gynėjų veiklai“ Izraelyje ir palestiniečių teritorijose.

Tačiau artimos Izraelio sąjungininkės Jungtinės Valstijos atsisakė tai padaryti. Sekmadienį jos tik pareiškė, kad palaiko saviraiškos laisvę.

Tuo metu HRW paskelbė, kad po deportacijos O. Shakiras nepraras savo posto ir galės dirbti iš kaimyninės Jordanijos.

Parama boikotui


2018 metų gegužę Izraelis nepratęsė O. Shakiro darbo leidimo, parlamentui priėmus įstatymą, įpareigojantį iš šalies išsiųsti judėjimą BDS („Boycott, Divestment and Sanctions“ – „Boikotas, investicijų atsiėmimas ir sankcijos“) palaikančius užsieniečius.

BDS aktyvistai ragina boikotuoti Izraelį dėl jo elgesio su palestiniečiais.

Izraeliečiai šį judėjimą laiko keliančiu jam strateginę grėsmę ir kaltina jį antisemitizmu. Aktyvistai šį kaltinimą neigia ir savo veiksmus lygina su ekonomine blokada, padėjusia užbaigti apartheidą Pietų Afrikos Respublikoje.

Nuo 2017 metų žmogaus teisių organizacijoje Izraelyje dirbantis O. Shakiras pateikė apeliaciją dėl jo išsiuntimo, tačiau šį mėnesį Aukščiausiasis Teismas antradienį palaikė vyriausybės sprendimą.

Izraelio vyriausybės sprendimas atimti iš O. Shakiro teisę gyventi ir dirbti šalyje iš pradžių buvo siejamas su neva Izraelio boikotą palaikančiais jo pareiškimais, esa skelbtais prieš jam užimant šį postą, sako HRW.

Tačiau vyriausybė atkreipė dėmesį į jo darbą su žmogaus teisės grupėmis, įskaitant Izraelio nausėdijų okupuotame Vakarų Krante kritiką.

„Izraelio vyriausybė apsimeta, kad tik deportuoja Omarą Shakirą, bet nebaudžia „Human Rights Watch“, – sakė organizacijos vadovas Kennethas Rothas sekmadienį naujienų agentūrai AFP.

„Bet faktiškai jis deportuojamas dėl „Human Rights Watch“ pagrindinės žinios nausėdijų klausimu“, – nurodė jis.

Gyvenvietėse Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje ir okupuotame Vakarų Krante gyvena daugiau kaip 600 tūkst. izraeliečių. Šios žydų nausėdijos yra neteisėtos pagal tarptautinę teisę.

Izraelis su tuo nesutinka. Praėjusią savaitę Jungtinės Valstijos pakeitė dešimtmečių savo užsienio politiką paskelbusios, kad nebelaiko žydų nausėdijų neteisėtomis.

K. Rothas pareiškė, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo parama Izraelio dešiniųjų vyriausybei padrąsino ją slopinti žmogaus teises ginančias grupes.

„Sunku būtų įsivaizduoti, kad Omaro deportacijos procedūra būtų tęsiama, jeigu JAV vyriausybė nebūtų lyg ir netiesiogiai uždegusi žalios šviesos“, – kalbėjo jis.

JAV ambasada tik nurodė aptarusi O. Shakiro klausimą su Izraeliu ir pareiškė, kad ji palaiko „saviraiškos laisvę“.

„Tuo metu mūsų griežtas nusistatymas prieš boikotą ir sankcijas Izraelio valstybei yra gerai žinomas“, – priduriama ambasados pareiškime.

Priešingas rezultatas


Izraelio strateginių reikalų ministerija, kuri ėmėsi O. Shakiro deportacijos iniciatyvos, kol kas neatsakė į prašymą pakomentuoti esamą padėtį.

Tuo metu dešiniųjų nevyriausybinė organizacija „Monitor“ apkaltino HRW, esą ji yra nusistačiusi prieš Izraelį.

„Mes nesutinkame su tuo išskyrimu“, – sakė organizacijos vadovas Geraldas Steinbergas.

„Monitor“ tvirtina, kad tarptautinių organizacijų Izraeliui ir palestiniečiams skiriamas dėmesys yra neproporcingas.

„Jie nesako, kad „nesutinkame su Izraelio politika, bet pripažįstame žydų tautos teisę į apsisprendimą“, – sakė jis. – Jie sako maždaug taip: „Mes nepripažįstame žydų valstybės teisės egzistuoti“.

HRW griežtai atmetė šį kaltinimą.

NVO „Monitor“ palaikė vyriausybės sprendimą išsiųsti O. Shakirą iš šalies. G. Steinbergas tvirtino, kad sprendimas nepratęsti darbo vizos yra „įprastinė praktika“ demokratinėse šalyse.

Tačiau jis pripažino, kad toks Izraelio žingsnis valstybei padarė neigiamą reklamą, naudingą jos kritikams.

„Jiems tai yra paranku, – kalbėjo G. Steinbergas. – Shakiras bando išpešti iš to naudos – dabar jie pasišokinėdami išeis iš oro uosto [po deportacijos].“

Anot K. Rotho, šis Izraelio žingsnis paskatino atidžiau pasižiūrėti į Izraelio vykdomą palestiniečių teritorijų okupaciją.

„Pasaulis nėra apkvailintas, – sakė jis. – Kai bandai ką nors išmesti, pirmas dalykas, kurio paklausi, yra „tai ką gi tu bandai išmesti?“