25 metų Maurice'as Robinsonas, vaizdo tiltu duodamas parodymus Londono centriniam baudžiamajam teismui iš sugriežtinto saugumo Belmaršo kalėjimo, esančio į pietryčius nuo Londono, pripažino savo kaltę pagal du iš 43 jam iškeltų kaltinimų punktų.

Spalio 23 dieną aštuonių moterų ir 31 vyro kūnai buvo rasti vilkiko priekaboje šaldytuve į rytus nuo Londone esančiame pramoninės rajone. Prieš tai priekaba buvo atgabenta keltu iš Zebriugės uosto Belgijoje.

Iš Šiaurės Airijos kilusiam M. Robinsonui iškelti 39 kaltinimai, susiję su žmogžudyste, sąmokslu vykdyti prekybą žmonėmis, sąmokslu padėti neteisėtai imigruoti ir pinigų plovimu.

Mėlyną megztinį dėvėjęs M. Robinsonas, patvirtinęs savo vardą, amžių ir tautybę, prisipažino esąs kaltas dėl susimokymo su kitais „įvykdyti nusikaltimą – suteikti pagalbą neteisėtai imigruoti“.

Jis taip pat prisipažino gavęs „nusikalstamu būdu įgyto turto, būtent grynųjų pinigų, žinodamas ar numanydamas, kad gaus arba sieks gauti naudos sau ar kitam asmeniui iš nusikalstamo elgesio“.

Teisėjas Andrew Eadis liepė neviešinti M. Robinsono įtariamų bendrininkų vardų.

Maurice'as Robinsonas

Sunkvežimio vairuotojas nepripažino savo kaltės dėl kitų kaltinimų ir turėtų vėl stoti prieš teismą gruodžio 13 dieną.

Daugelis aukų buvo kilę iš neturtingo regiono vidurio Vietname, kur pagrindinis pajamų šaltinis yra žvejyba, ūkininkavimas ar darbas gamyklose.

Daugelis žuvusiųjų šeimų buvo pasiskolinusios tūkstančius dolerių, kad pasiųstų savo vaikus į Didžiąją Britaniją, tikėdamiesi, kad jie ras gerai apmokamą darbą ir siųs jiems pinigus paskoloms išmokėti.

Incidentas pabrėžė neteisėtos imigracijos pavojus Britanijoje, kur Vietnamo piliečiai dažnai suranda darbą grožio salonuose ar nelegaliuose kanapių ūkiuose.