Per susirėmimus su saugumo pajėgomis netoli svarbaus pietinio Um Kasro uosto žuvo trys demonstrantai ir maždaug 50 buvo sužeisti, skelbia Irako žmogaus teisių komisija.

Naujienų agentūros AFP korespondentas pranešė, jog saugumo pajėgos į protestuotojus, kurie mėgino blokuoti kelią į uostą, šaudė koviniais šoviniais.

Didelio masto protestai Irako sostinėje ir daugiausia šiitų gyvenamuose šalies pietuose vyksta nuo spalio 1 dienos. Žmonės protestuoja prieš korupciją, nedarbą ir prastas paslaugas. Šalies vadovai pripažino, kad gyventojų reikalavimai yra teisėti ir žadėjo imtis priemonių įvykdyti protestuotojų reikalavimus.

Tačiau protesto akcijos ir toliau rengiamos ir kai kuriomis dienoms jos nurimsta, tačiau demonstrantai vėl suaktyvėja, kai žmonės pajunta, kad politikai nesiima pakankamų priemonių.

Sekmadienį pietiniame Nasirijos mieste protestuotojai blokavo penkis pagrindinius tiltus, uždarė mokyklas ir degino padangas prie valstybės institucijų, taip reikšdami savo nepasitenkinimą. Jie taip pat blokavo kelius, vedančius iki naftos telkinių ir įmonių visame mieste.

Medikai skelbia, jog dar trys protestuotojai buvo nušauti praėjusią naktį, o dar mažiausiai 47 buvo sužeisti.

„Transparency International“ duomenys rodo, jog Irakas yra dvylikta labiausiai korumpuota šalis pasaulyje. Daugelis protestuotojų mano, kad dėl to kalta dabartinė šalies politinė klasė. Būtent dėl to nedarbo lygis šalyje siekia 25 procentus.