Tai sakoma penktadienį paskelbtame kolegijos pranešime.

„Nacionalinės teisėjų kolegijos teisėjas J. de la Mata siūlo teisti buvusį Sirijos viceprezidentą Rifaatą al Assadą, dabartinio prezidento dėdę, ir dar 13 žmonių, tarp kurių – aštuoni jo vaikai ir dvi žmonos, už priklausymą nusikalstamai organizacijai, kuri galėjo išplauti Ispanijoje daugiau kaip 600 milijonų eurų“, - sakoma dokumente. Teisėjo nuomone, Sirijos lyderio dėdė galėjo vadovauti šiai grupuotei, kuri nuo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio „įvairiose Europos šalyse plovė iš Sirijos nacionalinio iždo pagrobtas lėšas“.

2018 metų kovą laikraštis „Le Figaro“ rašė, kad Prancūzijos muitinė kartu su kolegomis ispanais konfiskavo Ispanijos teritorijoje Rifaatui al Assadui arba jo aplinkai priklausančio turto, kurio vertė – daugiau kaip 600 milijonų eurų. Buvo uždėtas areštas 500 nekilnojamojo turto objektų – viešbučių, restoranų ir įmonių, susijusių su prabangos prekėmis.

Šių metų balandį AFP informavo, kad Paryžiaus pataisos teismas nagrinės Rifaato al Assado bylą – jis Prancūzijoje įtariamas neteisėtai įsigijęs nekilnojamojo turto už 90 milijonų eurų, taip pat plovęs sunkinančiomis aplinkybėmis gautus pinigus organizuotos grupės sudėtyje ir grobęs Sirijos valstybės lėšas.

Rifaatas al Assadas – buvusio Sirijos prezidento Hafezo al Assado, vadovavusio šaliai nuo 1971 iki 2000 metų, brolis. 1983 metais broliui susirgus, jis prisidėjo prie mėginimo įvykdyti valstybės perversmą, kuris baigėsi nesėkme. Netrukus po to jis turėjo išvykti iš šalies ir nuo to laiko gyvena Europoje.