Maltos pilietis Yorgenas Fenechas buvo sulaikytas trečiadienį auštant savo jachtoje, kai bandė išvykti iš šalies. Diena anksčiau vienam įtariamam tarpininkui premjeras Josephas Muscatas pasiūlė malonę, jei jis nurodys žurnalistės nužudymo organizatorių.

Tyrėjai Y. Fenechą vadina „stebėtinu asmeniu“ 2017 metais įvykdyto D. Caruanos Galizios nužudymo byloje. Žurnalistė rašė apie korupciją, taip pat ir apie įtariamus ryšius tarp aukšto rango politikų ir vienos kompanijos, kuri, kaip vėliau paaiškėjo, priklauso Y. Fenechui.

Remiantis Maltos įstatymais, policija turėjo per 48 valandas sulaikytąjį apklausti ir pareikšti kaltinimus arba paleisti.

Žinomas verslininkas „buvo paleistas už užstatą praėjusį vakarą ir vėl sulaikytas šį rytą“, naujienų agentūrai AFP penktadienį sakė šaltinis iš policijos.

J. Muscatas žurnalistams penktadienį sakė, kad policija buvo priversta sulaikyti Y. Fenecha pirmą kartą, nes jis bandė pabėgti iš mažytės Viduržemio jūros salos savo jachta.

„Policija būtų labiau norėjusi baigti savo analizę dėl tarpininko ir tik tada dar ką nors suimti“, – teigė premjeras.

Penktadienio sulaikymas suteikė policijai dar 48 valandas apklausti verslininką.

Y. Fenechas, kilęs iš turtingos šeimos ir valdantis klestinčią verslo imperiją pradedant energetika ir baigiant viešbučiais, taip pat buvo apklaustas dėl galimų sąsajų su pinigų plovimu ir narkotikais, nurodė policijos šaltinis.

Įtariamas tarpininkas nužudymo byloje, taksi vairuotojas ir nelegalių paskolų teikėjas Melvinas Theuma (Melvinas Teuma), kuris buvo suimtas praėjusią savaitę, penktadienį atsidūrė ligoninėje dėl nežinomų negalavimų. Vis dėlto jo būklė nėra sunki, sakė J. Muscatas.

Ligoninėje, kur buvo nuvežtas 41-erių M. Theuma, buvo sustiprintas saugumas, nurodė premjeras.

53 metų žurnalistė ir tinklaraštininkė D. Caruana Galizia, tyrusi korupciją premjero artimiausioje aplinkoje, žuvo 2017 metų spalio 16-ąją sprogus jos automobilyje padėtai bombai.