Sakydama kalbą partijos CDU suvažiavimo pradžioje karingai nusiteikusi 57 metų lyderė metė iššūkį savo kritikams, ragindama juos atsistoti ir į akis pasakyti, kad jiems nepriimtinas jos vadovavimas.

Inicialais AKK vadinama gynybos ministrė pernai vykusiame partijos suvažiavime iš A. Merkel perėmė vadovavimą CDU. Pirmieji metai šiame poste jai nebuvo lengvi.

Vis dažniau pasigirstant maištininkų niurnėjimui dėl jos vadovavimo stiliaus ir koalicinės vyriausybės kritikai, A. Kramp-Karrenbauer nusprendė mesti pirštinę savo kritikams.

„Jeigu manote, kad Vokietija, kokios noriu aš, nėra tokia, kokios norite jūs,.. tada turime tai užbaigti. Čia ir šiandien“, – sakė A. Kramp-Karrenbauer partijos konferencijoje Leipcige, reaguodama į kritiką dėl jos vadovavimo.

„Būti čia kaip partijai ir sakyti, kad viskas, ką darėme pastaruosius 14 metų, buvo neteisinga, nėra gera rinkimų strategija“, – perspėjo ji.

Ši pastaba buvo netiesiogiai skirta 64 metų teisininkui Friedrichui Merzui, prieš kurį ji laimėjo CDU lyderio rinkimuose nedidele balsų persvara.

Savaitgalį vykstančiame partijos suvažiavime dalyvaujantis F. Merzas pastarosiomis savaitėmis vėl atsidūrė dėmesio centre, pavadinęs CDU vadovaujamą vyriausybę „siaubinga“ ir apkaltinęs A. Merkel prastu vadovavimu.

Tačiau vos AKK sulaukė septynias minutes trukusių ovacijų – delegatai partijos vadovei plojo atsistoję, o partijos sunkiasvoriai rikiavosi į eilę, kad ją pagirtų, F. Merzui teko trauktis.

„Esame ištikimi savo partijos pirmininkams, savo partijos vadovybei ir vyriausybei, kuria rūpinomės 50 metų. Vokietijai tai buvo geri metai“, – sakė jis susirinkusiems.

Išlikti vieninga

Vengdama pati įsitraukti į žodžių karą A. Merkel savo kalboje paragino partiją išlikti vieninga, primindama praėjusių metų partijos suvažiavimo šūkį: „Drauge vadovauti ir suartinti“.

Ketvirtajai A. Merkel kadencijai kanclerio poste artėjant prie pabaigos, CDU stengiasi numalšinti vidines kovas dėl to, kas ją pakeis kanclerės poste, ir partijos ateities politikos.

Spaudimą šiai centro dešinės pakraipos partijai didina ir tai, kad pastaraisiais metais žalieji ir ultradešinioji partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) į savo pusę patraukė daug CDU rinkėjų.

Be to, AKK reputacijai pakenkė virtinė viešųjų ryšių klaidų.

Balandžio mėnesį ji sulaukė kritikos neapdairiai pajuokavusi apie tualetus translyčiams. Po mėnesio ji išprovokavo „YouTube“ aktyvistų pasipiktinimą už tai, kad suabejojo žodžio laisve internete.

„Per anksti“

Naujausių apklausų rezultatai rodo, kad F. Merzas yra gana populiarus tarp vokiečių, kai kalbama apie tai, kas turėtų dalyvauti kituose rinkimuose, kad pakeistų A. Merkel kanclerės poste.

Paprastai sprendimą šiuo klausimu priimdavo CDU lyderiai su savo sąjungininkais Bavarijoje CSU už uždarų durų. Tačiau vis dažniau pasigirsta raginimų į kandidatų atrankos procesą įtraukti ir eilinius partijos narius.

Prieš konferenciją buvo pateikti šeši pasiūlymai dėl narių balsavimo arba kandidato rinkimų partijos viduje.

Vis dėlto F. Merzo šalininkų bandymas nuversti A. Kramp-Karrenbauer dabar dar yra mažai tikėtinas, sako Drezdeno technikos universiteto politologas Hansas Vorlaenderis.

„CDU dar gerokai per anksti priiminėti sprendimus dėl savo kadrų“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Pasak politologo, partijai reikia daugiau laiko pasiruošti ateičiai, kai 2021 metais pasitrauks 16 metų prie valdžios vairo išbuvusi A. Merkel.

Atskleisdama savo kortas penktadienį A. Kramp-Karrenbauer taip pat laimėjo sau laiko.

Saksonijos žemės premjeras Michaelis Kretschmeris pareiškė, kad audringi plojimai po šiandieninės CDU partijos lyderės kalbos rodo, kad „šiandien – dar ne pabaiga, šiandien – dar tik pradžia“.